Miért nem egyforma hosszúak az ujjaink?

body language nature strange tall grass arm HAND hand raised arms raised reaching uncultivated cropped hand up arm up arms up part of partial view unrecognizable person MAN one person mid-adult man mid-adult help mystery growth problem FIELD countryside o
Idegen kéz szindróma, illusztráció.
Vágólapra másolva!
Az ujjaink formája és hossza tökéletes ahhoz, hogy a lehető legjobban kihasználhassuk őket a saját életmódunkhoz. Kissé furcsa alakú kezünk évmilliós evolúciós forradalom eredménye.
Vágólapra másolva!

Friss kutatások szerint már 1,4 millió éve is kialakulhatott a csak ránk jellemző, vékony, de zömök, és puha kezünk. Mi is onnan indultunk, ahol most a csimpánzok tartanak: hosszabb ujjakkal, hosszabb tenyérrel és sokkal keményebb, puha ujjbegyek nélküli mancsokkal, amelyek a mászásra, az ágakhoz kapaszkodásra és kezdetleges fogásra alakultak ki. Ez a csimpánzféle kéz tökéletesen alkalmas a fák között zajló életmódra, de nem elég ahhoz, hogy kifinomultabb feladatokat láthassunk el vele.

Közös ősünk óta sokkal többet változott a csimpánzok keze, mint a miénk Forrás: Flickr / Nils Rinaldi

A kutatók szerint azért alakult ki a tenyerünk ilyenre, mert erős, mégis ügyes kézre volt szükségünk az eszközkészítéshez. Az erős hüvelykujjnak szerepe lehet abban is, hogy

hatékonyan tudjunk dobni különböző eszközöket,

erre pedig a kéz kétféle fogódzása a magyarázat: ugyanúgy tudunk precízen és erősen is szorítani valamit. Az első szorítást úgy lehet illusztrálni, hogy egy baseball-labdát fogunk a tenyerünkbe, a másodikat pedig úgy, hogy egy fejsze nyelét – máris látszik, hogy mi a különbség a kétfajta erőkifejtés és kézhasználat között. A különös geometria abban is szerepet játszhat, hogy az emberi kéz ekkor vált először igazán hatékony fegyverré verekedés közben.

Nem véletlenül különböző hosszúak az ujjaink Forrás: PhotoAlto/Michčle Constantini

Ami az ujjak méretét illeti, a kutatók megegyeznek abban, hogy tökéletes geometriája van ahhoz, hogy ökölbe szorítva ne maradjon hézag az ujjak és a tenyér között. Ugyanez a helyzet a hüvelykujj esetében is, ami pont akkora, hogy kényelmesen befordulhasson a tenyérbe.