Videó a tervezett holdfaluról

holdfalu, ESA, holdbázis
Fantáziarajz a holdbázisról
Vágólapra másolva!
Csaknem 50 évvel a holdraszállás után nemrég nagyszabású tervvel állt elő az Európai Űrügynökség (ESA). Januárban bejelentették, hogy húsz éven belül emberi lakhelyet létesítenek a Holdon. Most látványos videót tettek közzé a tervekről.
Vágólapra másolva!

A világ űrjáró nemzeteinek segítségére is számítva az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) ambiciózus tervvel állt elő: a következő húsz évben hozzákezdenek egy holdfalu létrehozásához.

Az elképzelés része, hogy bázist létesítsenek a tudományos kutatások céljára, kicsit hasonlóan ahhoz, ahogy a Nemzetközi Űrállomás működik jelenleg. Vannak azonban ötletelések arról is, hogy a falut olyan célokra is lehet majd használni, mint a bányászat, sőt akár turistacélpont.

Az ESA videójában Johann-Dietrich Wörner, az ESA általános igazgatója mutatja be az ESA terveit.

A terv megvalósításához egy felfújható épületet juttatnának el a Holdra. Ezután robotok használatával, egyfajta 3D nyomtatással építenék tovább a létesítményt a helyi anyagok kibányászásával és felhasználásával.

A holdfalu ideális helyének Wörner a Hold sarkvidéki területeit tartja. A Hold déli sarkvidékén az eddigi kutatások szerint vizet is lehet találni, ami hidrogénforrásként szolgálhatna.