Vágólapra másolva!
Itthon támadja a Magyar Űrkutatási Iroda a Puli Space Technologies holdjáróját, mert nem mutatott fel eddig elég tudományos eredményt ahhoz, hogy hivatalosan is elismerjék - ezt pedig a Puli atyja, dr. Pacher Tibor nem is tagadja. Pontos oka van azonban annak, hogy miért nincsen még teljesen kész a rover, és miért nincsenek komoly értekezések róla.
Vágólapra másolva!

"Senki nem úgy kezd neki egy űrszerkezetnek, hogy rögtön összeszereli a végleges prototípust" - mondta a szerdai Puli meetupon dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója. Elmondása szerint az űrirodának az volt az elsőszámú problémája, hogy a Pulinak még nincs űrképes szerkezete, amit bemutathat, addig pedig nem veszik komolyan a próbálkozásokat, amíg csak a béta, földi munkára alkalmas prototípusok vannak készen.

A Puli egyik tereptesztjén Forrás: Puli Space Technologies

Alakíthatónak kell maradnia

A meetupon Pacher azt is elmondta, hogy azért nincsen maga a világűrbe szánt Puli még megépítve, mert egyrészt a támogatásokból fokozatosan tudják beszerezni az alkatrészeket, másrészt

a dizájnnak szinte az utolsó pillanatig változtathatónak kell maradnia

- nem mindegy ugyanis, hogy melyik Google Lunar XPrize csapat rakétájához kéretdzkednek oda a magyar holdjáróval.

"Itt fog majd eldőlni, hogy milyen lesz a Puli végleges formája, ami attól függ, hogyan fér majd bele a valakivel megosztott leszállóegységbe. Valószínűleg muszáj lesz változtatnunk rajta" - mondta el Pacher. A Puli ugyanis kis kutya ahhoz, hogy saját indítással jusson el a Holdig, valakihez be kell majd szállnia, aki megszabja a feltételeket - azt is, hogy mekkora és pontosan milyen formájú rover fér majd be a sajátja(i) mellé.

Külföldön is kapja a kritikát a verseny

Külföldön egyébként szintén kritizálják a Google XPrize Holdra igyekvő versenyfutását, de teljesen más okokból: a legtöbben a tudományos célt hiányolják mögüle.

Fantáziarajz az egyik csapat roverjéről, (Moon Express) Forrás: Google XPRIZE

A nagy űrhivatalok, a NASA és az ESA Holdra készülő misszióival kapcsolatban is gyakran megfogalmazzák ezt a kritikát, mondván, hogy égi kísérőnkön már jártunk, most máshová kellene koncentrálni. Emellett ezeket a nagy NASA-projektekhez képest apró rovereket azért is támadják, mert nem kell majd túl sok mindent csinálniuk tudományos szempontból, ha egyszer a Hold felszínére kerülnek.

Fantáziarajz a Hold felszínén haladó Jütu (Yutu, Jáde nyúl) holdjáróról Forrás: CNSA

A GLXP ugyanis "mindössze" annyit kér a versenyzőktől, hogy a Holdra érkezett eszközök ötszáz métert tegyenek meg, HD minőségű fotókat és videókat küldjenek vissza, valamint indítsanak el élő közvetítést is kísérőnk felszínéről. Ez nem tűnik soknak, de ha arra gondolunk, hogy a kínaiak legújabb holdjárója, a Jáde Nyúl is nagyrészt csak fotókat készít, amelyekből rengeteget megtudhatunk a talaj összetételéről, mindjárt máshogy néz ki a helyzet.

A Jáde Nyúl

Kína 2013-ban küldte a Csang'e-3 küldetés keretében a Jáde Nyúl nevű holdjárót bolygónk égi kísérőjére, így az Egyesült Államok és Oroszország után a harmadik nemzet lett, ami sikeresen landolt a Hold felszínén. A kutatóberendezés a mai napig működik és rendszeresen küld fotókat és tudományos adatokat a Földre.

Erre a most a Holdra készülő roverek is képesek lesznek, sőt, valószínűleg sokkal hosszabb távot tudnak majd menni, mint amennyit a Jáde Nyúl.

A másik kritika, ami a GLXP-t érni szokta, az az, hogy a verseny tulajdonképpen

nem is tudományos megmozdulás, hanem egy pénzgyűjtő akció.

"Ez így van" - jelentette ki Pacher. "Pénzből kell megcsinálni az egészet, muszáj, hogy a résztvevő csapatok ehhez is értsenek. Ezt lehet kritikának felfogni, de valójában szerintem nincs vele semmi baj."

A Pulinak is hatalmas hátrány, hogy nehéz erőforrást találnia a projekthez, és, mint ahogy Pacher is megjegyezte, az Űrkutatási Iroda nem segít azzal, ha népmesének titulálja a magyar rovert.

A Puli bevetésen Forrás: OeWF - Claudia Stix, Paul Santek

A közvélemény a csapatok mögé áll

Külföldön egyébként az az általános, hogy az államfő és az állami szervek támogatják, de semmiképpen nem hátráltatják a GLXP csapatait. "Ahogyan itthon is, minden országban nehéz volt elhitetni az emberekkel, hogy a GLXP jó, sőt, az sem volt egyszerű, hogy legalább tudjanak róla, hogy van ilyen." Azóta

az amerikai Astrobotic csapattal Barack Obama pacsizott le

a Fehér Házban, az izraeli SpaceIL mögé beállt az államelnök, Reuven Rivlin (igaz, nekik már van indítási szerződésük). Indiában is támogatja a Team Indus projektet Shri Pranab Mukherjee elnök, és minden országra jellemző, hogy pozitív fogadtatás vár a GLXP csapatokra. "Én úgy gondolom, hogy ennek az egésznek az információdeficit az oka" - mondta Pacher.

A Puli kedvét egyébként egyáltalán nem szegte az összetűzés, lelkesen szerzi be a már nem földi, hanem űrbéli használatra való eszközöket, most éppen egy San Diegó-i céggel tárgyal egy speciális fedélzeti számítógépről. A projekt népszerűsítése is tovább folyik, a nyárra például Puli Űrkadét Tábor szervezését tervezik, ahová az űrkutatás iránt érdeklődő fiatalokat várják majd.