Kiderült, mi áll a tatárantilopok pusztulásának hátterében

tatárantilop pusztulás
Mindenütt az állatok tetemeibe lehetett botlani
Vágólapra másolva!
Egy váratlanul veszélyessé vált baktériumfaj okozta a tatárantilopok (Saiga tatarica) tömeges pusztulását tavaly, állapították meg a szakértők.
Vágólapra másolva!

2015 májusában kezdődött az a tömeges állatpusztulás, ami gyakorlatilag elindította az tatárantilopokat a kihalás felé vezető úton. Pár nap alatt 200 ezer egyed hullott el Kazahsztán középső régiójában. Mindenütt a felnőtt példányok és borjaik tetemébe lehetett botlani, az egész tájkép leginkább valamilyen apokaliptikus vízióhoz volt hasonlítható. A szomorú jelenség kétségbe ejtette a biológusokat, akik ez idáig nem találtak magyarázatot a patások pusztulására.

Most úgy tűnik a rejtély megoldódott, írja az IFL Science weboldala: egy felsőlégutakban előforduló, normál esetben ártalmatlan baktériumfaj vált halálossá. Azt azonban továbbra sem tudni, ez miért következett be.

Tatárantilopok, más néven szajgák Forrás: Wikimedia Commons

Szövetvizsgálatok alapján derítettek fényt a rejtélyre

A tetemekből vett szövetmintákban mutatták ki a Pasteurella multocida nevű kórokozó jelenlétét, mely magas lázat, nyálzást és légszomjat idéz elő. A tünetek megjelenése után 24 órával az állat elhalálozik. A megfigyelések alapján mindez igazolódott a tatárantilopok esetében.

Egyelőre nem tudni, mi tette veszélyessé a baktériumot és mi vezetett ilyen mértékű tömeges pusztuláshoz. Egyes vélemények szerint a szokatlan időjárási körülmények hatottak károsan az állatokra, amik egyébként akkortájt adtak életet utódaiknak.

Mindenütt az állatok tetemeibe lehetett botlani Forrás: Albert Salemgarayev

A tatárantilopok védelmével foglalkozó szervezet szerint sok kérdés még mindig nem tisztázott, a szakemberek többsége pedig lélegzetvisszafojtva várja a következő szaporodási időszakot, ugyanis még csak megtippelni sem tudják, mi fog akkor történni.

Annyi viszont biztos, hogy a tömeges pusztulás érzékenyen érintette a tatárantilopok állományát, melyet korábban 250-320 ezer egyed körülire becsültek a szakemberek. Egyes számítások szerint a betegség miatt a súlyosan veszélyeztetett faj globális populációjának 70 százaléka odalett.