Jégtáblák alatt él a hosszú élet abszolút világrekordere

grönlandi cápa
A grönlandi cápa a fagyos vizeket és a jelentős vízmélységeket kedvelő nagytestű cápafaj
Vágólapra másolva!
A legtovább élő gerinces állatról általában mindenkinek a galápagosi óriásteknős jut az eszébe. Pedig a hosszú élet világbajnokát nem a mesés szépségű csendes-óceáni szigeteken, hanem a Föld egyik legbarátságtalanabb vidékén, az Arktisz jégpáncélja alatt kell keresnünk.
Vágólapra másolva!

A cápák lassúsági bajnoka

A cápákról általában a vizet sebesen szántó, villámgyors tengeri ragadozókra asszociálunk. Ez többnyire így van, ám a cápák világán belül is akadnak szokatlan kivételek. Az észak-atlanti, sarkköri mélyvizekben élő, és igencsak furcsa szerzet, a grönlandi cápa (Sominosus microcephalus) a leglassúbb cápafaj, amelynek „utazósebessége” mindössze 1,22 km/óra, és „top”-sebessége sem haladja meg a 3 km/órát.

A grönlandi cápa a fagyos vizeket és a jelentős vízmélységeket kedvelő, nagy testű cápafaj Forrás: NOAA Ocean Explorer Program

Márpedig az álmosan lassú mozgású sarkvidéki cápafaj (a nemzetség latin tudományos neve is alvót jelent)

kemény húsevő ragadozó,

a gyomrából fókák, sőt, jegesmedve maradványai is előkerültek. A tengerbiológusok sokáig nem értették, hogyan képes ez a lomha óriás elejteni az igencsak fürge fókákat.

A grönlandi cápa lassú mozgása ellenére is képes elejteni a fókákat. A jeges vizeken a léknél ólálkodik, jégmentes területeken pedig a felszínen pihenő úszólábúakat cserkészi be Forrás: Planet Save

Az elmúlt évek terepi megfigyelési fejtették meg ezt a paradoxont:

a mélyvizekből a felszínig emelkedő grönlandi cápa a lékeknél ólálkodva várja,

hogy a gyanútlan fókák szabályosan a szájába ugorjanak.

Lassúság a hosszú élet titka?

Amitől azonban igazán figyelemreméltó a sarkvidéki fagyos vizek e lomha leviatánja, az a rendkívül hosszú életciklusa. Bizonyított tény, hogy

a grönlandi cápák legtovább élő példányai a 200 évet is megérik,

ezzel pedig a gerincesek (Vertebrata) közül a leghosszabb életciklussal rendelkező állatok. A mérések szerint a grönlandi cápák igen lassan növekednek.

A grönlandi cápa kizárólag az észak-atlanti térség hideg vizeiben fordul elő Forrás: Wikimedia Commons

Egy 1936-ben kifogott és megjelölt példányt 1952-ben ismét kifogtak. Mivel mindkét alkalommal megmérték a cápa testhosszát, a kutatók úgy találták, hogy évente legfeljebb 1,5 centiméterrel növekszik a cápa teste. Ezért az átlagosan 3–4,8 méter hosszú grönlandi cápák (amelyek ivadékainak születéskori testhossza 90 cm körüli) életkora könnyen eléri a 200 évet.

A grönlandi cápa rendelkezik a leghosszabb életciklussal a gerinces állatok között Forrás: Wikimedia Commons

Ritkán, de akadnak köztük ennél is hatalmasabb példányok. A két eddig ismert legnagyobb grönlandi cápa közül az egyik 6,4 méter, a másik, az abszolút rekorder pedig 7,3 méter hosszú volt. Valószínű, hogy ezek voltak a létező legöregebb gerinces állatok is.

Kísértetiesen világító szemek az örök sötétség birodalmában

A tüskéscápa-alakúak rendjének (Squaliformes) legméretesebb tagja, a grönlandi cápa nem csak a leglassabb cápafaj és a legtovább élő gerinces, hanem a cápák világán belül a legészakabbon honos cápaféle is egyben.

A grönlandi cápa a nagy testű cápafajok közé tartozik, akadnak 6 méternél hosszabb példányok is Forrás: Marine Bio

Annak ellenére, hogy a mélyvizeket kedveli,

az Arktisz vidékén rendszeresen feljön a felszínig,

és időszakosan kisebb csoportokba verődve, sekély öblökbe, illetve fjordokba is beúszik.

Kanadában, Új-Fundlandon a nyári időszakban rövid időre egyes sekély öblökbe is beúsznak Forrás: Jeffery Gallant

Ideje nagyobb részét az óceán bathypelágikus régiójában, a 200 és 1000 méter közötti vízmélységtartományban tölti, ám bizonyított tény, hogy időnként ennél sokkal nagyobb mélységeket is felkeres.

Az 1857-ben fedélzetén jelentős aranykinccsel elsüllyedt SS Central America roncsai az abisszikus régióban, közel háromezer méter mélyen fekszenek Forrás: Wrecksite.com

2012. február 11-én, az 1857-ben a fedélzetén jelentős aranykinccsel elsüllyedt SS Central America lapátkerekes gőzös roncsát kutató mélytengeri távirányítású merülő eszköz 2773 méteres mélységben kapott lencsevégre egy grönlandi cápát.

A grönlandi cápa felső állkapcsának részlete a több sorban ülő fogakkal Forrás: Marine Bio

Az Ommatokoita elongata tudományos fajnevű parazita világítórák igen nagy előszeretettel telepedik meg a grönlandi cápán, elsősorban a gazdaállat szemei körül.

Parazita világítórák a grönlandi cápa szemén. A parazita rákok vakságot is okozhatnak Forrás: Shark Pictures

A sötét mélységben úszó, és a paraziták miatt zöldes fényben fluoreszkáló szemű grönlandi cápa ugyancsak ijesztő látvány lehet, bár a nulla fok körüli hőmérsékletű arktiszi vizek nem tekinthetők éppen a hobbibúvárok paradicsomának.

A grönlandi cápa a világtenger egyik legkülönlegesebb élőlénye Forrás: Shark Pictures

Az a különleges kalandra vágyó kedvtelési búvár, aki szeretne egyszer szemtől szembe találkozni a különleges grönlandi cápával, a kanadai Új-Fundlandon megteheti, amikor a sziget északi oldalán fekvő egyik sekély öbölbe a nyári szezon idején időszakosan beúsznak a hosszú élet abszolút világrekorderei.