Rangos díjjal tüntettek ki magyar tudósokat

LIGO, gravitációs hullám
Az egyik LIGO érzékelő - mindegyiknek két kiálló karja van, a téridő hullámzása az egyiket megnyújtja, a másikat pedig összenyomja. Ezt a változást lézerek érzékelik
Vágólapra másolva!
A LIGO kollaboráció két napon belül megkapta a „Breakthrough” díjat és a Gruber Kozmológiai Díjat is.
Vágólapra másolva!

A Breakthrough Prize jelenleg a legnagyobb pénzösszeggel járó tudományos elismerés, a díj 3 millió amerikai dollár. Ez körülbelül háromszor annyi, mint amennyi a Nobel-díjjal jár.

A díjat tech-óriások vezetői és milliárdosok alapították, köztük van Sergey Brin (Google), Mark Zuckerberg (Facebook) és Yuri Milner, fizikus végzettségű kockázati befektető is. Három kategóriában osztanak elismerést: az élettudományokban, a fizikai alapkutatásokban és a matematikában elért „áttörésért” lehet elnyerni a sajtóban a „XXI. század Nobel-díja”-ként aposztrofált kitüntetést. A fizika területén 2016-ban olyan – egyébként Nobel-díjas – tudósok kapták a díjat, akik a neutrínóoszcillációt kutatják, 2015-ben az univerzum gyorsuló tágulását felfedező Nobel-díjas asztrofizikusokat ismerték el.

Magyarok a díjazottak között

A bizottság döntése értelmében 1 millió dollárt a LIGO három alapítója, Ron Drever, Kip Thorne és Rai Weiss oszthatja el egyenlő részben, míg a fennmaradó 2 millió dolláron a gravitációs hullámok első direkt észleléséről, „felfedezéséről” szóló tudományos cikk 1005 társszerzője, valamint 7, a bizottság által megjelölt fizikus, azaz összesen 1012-en osztoznak, ugyancsak egyenlő arányban.

A díjazottak között van 9 Magyarországon élő és dolgozó fizikus (4-en az Eötvös Loránd Tudományegyetem, 2-en a Szegedi Egyetem LIGO-csoportjaiban kutatnak, 3-an pedig a Wigner Intézet VIRGO-csoportjának tagjai), de van közöttük 3 Amerikában élő magyar származású tudós is.

Az egyik LIGO érzékelő - mindegyiknek két kiálló karja van, a téridő hullámzása az egyiket megnyújtja, a másikat pedig összenyomja. Ezt a változást lézerek érzékelik Forrás: Caltech/MIT/LIGO Lab

Frei Zsolt, az egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az ELTE-n 2007-ben megalakult LIGO-csoport vezetője, az MTA-ELTE Lendület Asztrofizikai Kutatócsoportjának alapítója elmondta, hogy Kip Thorne és Rai Weiss levélben fejezte ki „sajnálkozását” a LIGO együttműködés tagjainak, miszerint kellemetlenül érzik magukat a rájuk irányuló „túl nagy figyelem” miatt. Frei megjegyezte, ez a szerénység és baráti önzetlenség jellemezte mindvégig a két tudóssal folytatott együttműködést, illetve hogy a harmadik alapító, Ron Drever betegsége miatt sajnos már nem tud részt venni a tudományos közéletben.

Frei Zsolt és kollégái a gravitációshullám-kutatásban: Nagy Dávid (ATOMKI), Bécsy Bence (ELTE), Molnár József (ATMOKI), Dálya Gergely (ELTE), Fenyvesi Edit (ATOMKI), Gondán László, Raffai Péter, Frei Zsolt, Szölgyén Ákos (ELTE) Forrás: MTA

A Gruber Kozmológiai Díjat ugyancsak Drever, Thorne és Weiss, illetve az „egész LIGO csapat” kapta a felfedezésért. Ez a díj félmillió dollárral jár, és ez év nyarán New Yorkban, a 21. nemzetközi „Általános Relativitáselmélet és Gravitáció” konferencián fogják átadni. A konferenciát a New York-i, a LIGO-ban is részt vevő magyar tudósok szervezik, és jelen lesz rajta Frei Zsolt is, hiszen az ELTE szeretné elnyerni a jogot, hogy e nagy nemzetközi konferenciát 2019-ben, Eötvös Loránd halálának 100. évfordulóján Magyarországon rendezhessék.