Szemtelen hal él egy texasi barlangban

vakhal
Prietella phreatophila
Vágólapra másolva!
A ritka, szem nélküli halról eddig úgy gondolták, csak Mexikóban él, de kutatók most Texasban is megtalálták a fajt.
Vágólapra másolva!

Egy texasi mészkőbarlang mélyén kutatók egy olyan szem nélküli halra bukkantak, amelyet a veszélyeztetett mexikói vakhalként (Prietella phreatophila) azonosítottak, olvasható a Futurity weboldalán. Ez a faj nem nő 7-8 centiméternél nagyobbra, és nagyon szűk az elterjedési területe, csak a Rio Grande alatt húzódó víztározóban fordul elő. Felfedezése azért jelentős, mert alátámasztja azt az elméletet, miszerint a víztározó texasi és mexikói részét a folyó alatti vízzel telt barlangok kötik össze.

Élet teljes sötétségben

A barlanglakó élőlények sok olyan tulajdonságukat elvesztették, amik a felszínen lakóknak megvan. Nincsen szemük, bőrük átlátszó, hiszen olyan élőhelyet találtak maguknak, ahol ezekre - a fény hiányában - nincs szükség. Érzékszerveik viszont nagyon érzékenyek, és ezek segítik a sötétben való boldogulást.

A mexikói vakhalat 1954-ben fedezték fel észak-mexikói forrásokban, a kormány ezután védettnek nyilvánította a fajt. Azóta több helyen is ráakadtak az országban. Már az 1960-as évek óta terjedt a hír, hogy Texasban is láttak hasonló halakat, azonban ez csak mostani felfedezéssel nyert megerősítést.

Prietella phreatophila Forrás: Danté Fenolio/UT Austin

Az olyan víztározók, mint amilyenekben ez a vakhal is él, az emberek számára ugyancsak különös jelentőséggel bírnak, azonban komoly veszélynek vannak kitéve. A felszín alatti vizek könnyen elszennyeződnek, és a túlzott mértékű vízkivételnek sincs jótékony hatása. A vakhal védelme tehát segít megóvni magát a víztározót is, ami rengeteg embernek biztosítja az egészséges vízellátást.

Eddig három fajt azonosítottak

Az új fajjal együtt eddig három vakhalat írtak le Amerikában, mindet Texasban. Az egyik a fognélküli vakhal (Trogloglanis pattersoni), a másik pedig a széles szájú vakhal (Satan eurystomus), melyeket szintén ugyanebben a víztározóban találtak, mélyen San Antonio városa alatt.