Guinness-rekorddá vált a tengeri tehén

lamantin
Snooty, a 68 éves Guinness rekorder tengeri tehén
Vágólapra másolva!
Matuzsálemi korával bekerült a Guinness-rekordok könyvébe a Dél-floridai Múzeum akváriumának karibi manátusza, a 68 éves Snooty.
Vágólapra másolva!

Szívesebben barátkozik emberekkel, mint a fajtársaival

Snooty, a Dél-floridai Múzeum élő állatokból álló gyűjteményének lakója, idén júliusban töltötte be a 68. életévét, és ezzel bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, mint a földkerekség legidősebb tengeri tehene. „Úgy éreztük, fontos megosztani ezt az információt a nagyközönséggel, hogy az emberek megértsék, a lamantinok igen sokáig élhetnek" – fejtette ki a Guinness World Recordsnak Marilyn Margold, a Dél-floridai Múzeum élő gyűjteményének igazgatója.

Snooty, a 68 éves Guinness rekorder tengeri tehén Forrás: Live Science /ALDIAZ/Al Diaz

Snooty rendkívül hosszú élettartamát a természetes élőhely körülményeinek megfelelő elhelyezéssel, valamint a kiváló minőségű és gondos tartással magyarázza az igazgatónő. Snooty egy tágas tengeri medencében él két másik társával együtt, ám a barátságos tengeri emlőst sokkal jobban érdeklik az emberek, mint a fajtársai.

A természetből ismert eddigi legidősebb lamantin 59, a második legöregebb példány pedig 48 éves volt.

Az elefántok a legközelebbi rokonaik

A lamantin, vagy karibi manátusz (Trichechus manatus) a tengerei tehenek rendjébe ( Sirenia) és a három fajból álló manátuszfélék családjába (Trichechidae) tartozó tengeri emlős faj, amely kizárólag csak a karibi térségben honos Florida, a Mexikói-öböl, valamint a karibi szigetvilág térségében, és Dél-Amerika északi partvidékén. Az igen robosztus testfelépítésű karibi manátusz kifejlett példányai 2,5 -4,5 méteres testhosszal rendelkeznek, a testtömegük pedig elérheti akár a 600 kilogrammot is.

A lamatinok méretes példányai akár 4,5 méter hosszúra is megnőhetnek, a testtömegük pedig meghaladhatja a fél tonnát Forrás: Wikimedia Commons

A lamantinok végtagjai a törzsfejlődés során úszókká alakultak át. Közös jellemzőjük a rendkívül súlyos és tömör csontozat, amely nem tartalmaz csontvelőt. Cetszerű alakjuk ellenére a tengeri tehenek nem a cetekkel, hanem az ormányosokkal (Proboscidea),

az elefántfélékkel állnak a legközelebbi rokonságban.

Növényevők, és akárcsak az elefántok a szárazföldön, legelésző életmódot folytatnak a parti öv sekély vizeiben.

A lamantinok növényevő állatok Forrás: Wikimedia Commons

Noha a lamantinok a Karib-tenger egész térségében szigorú védelem alatt állnak, a vízszennyezés, a leszakadt szellemhálók, és az erős hajóforgalom állandó veszélyt jelent a populációra. Különösen a partközeli vizekben száguldozó motorcsónakok és kisebb jachtok lehetnek veszélyesek az igen lomha, és a felszínen sütkérezve lebegő állatokra.

A tengeri tehenek veszélyeztetett állatcsoport

A tengeri tehenek másik, a lamantinokkal szoros rokonságba álló csoportját a Vörös-tengerben és az Indiai-óceán nyugati partvidékén, valamint a Pápua Új-Guinea térségében honos dugongfélék (Dugongidae) alkotják.

Tengeri füvet legelésző dugong a Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán Forrás: Wikimedia Commons

A lamantinok és a dugongok között a farok zsírúszóinak formája a legszembetűnőbb eltérés; amíg a lamantinok ellipszoid, majdnem kerek zsírúszókkal rendelkeznek, addig a dugongok delfinszerű farokúszóval. A tengeri tehenek veszélyeztetett állatcsoportként vannak nyilvántartva a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.