Kísérteties fényeket fotóztak a világűrből

villámok, űr
Villámok a világűrből fotózva
Vágólapra másolva!
„Néha ijesztő, ha éjszaka a Földre tekintünk” – mondta az Európai Űrügynökség asztronautája, Tim Peake, aki 400 kilométeres magasságból, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodva lőtt látványos képet a Nyugat-Ausztrália feletti felhőket megvilágító villámokról.
Vágólapra másolva!

Az ISS 28800 kilométer per órás sebességgel halad, így 90 perc alatt kerüli meg a Földet – írja az ESA honlapja.

Az űrállomáson dolgozó asztronauták gyakran elcsodálkoznak, mennyi villámlással kísért vihart sikerül megörökíteniük. Habár Peake az alábbi felvételt szabadidejében készítette, az ISS-en folyó kutatások egyik fontos eleme a magaslégköri fényjelenségek – vörös lidérc, kék nyaláb, gyűrűlidérc – tanulmányozása.

Kísérteties villámokat fotóztak az űrből Forrás: ESA/NASA

Ezeket a földfelszínről a légkör blokkoló hatása miatt nagyon nehéz kutatni, az űrből viszont nem jelent problémát a megfigyelésük.

Villámok az ISS egyik korábbi felvételén Forrás: ESA/NASA

Vörös lidérc, kék nyaláb, gyűrűlidérc

A vörös lidércek rövid életű felvillanások közé tartozó fényjelenségek. Kizárólag viharfelhők felett keletkeznek, nagyobb villámkisülések után. A színe után nevezik vörösnek, a lidérc pedig a népi hiedelmekből ered. A kék nyalábok abban különböznek a vörös lidérctől, hogy közvetlenül a viharfelhő tetejéről indulnak ki és gyakran keskeny tölcsért formáznak, 20-40 kilométer magasságban. Többnyire fényesebbek, mint a vörös lidércek és kék színűek. A gyűrűlidércek általában közel 400 kilométer átmérőjű elmosódott, lapos formájú légköri fényjelenségek és az ionoszférában fordulnak elő körülbelül 100 kilométeres magasságban.