Bottal ütheti polipja nyomát egy új-zélandi állatkert

polip
Inky, az új-zélandi akvárium volt polipja
Vágólapra másolva!
A polipok az állatvilág szabadulóművészei. Most egy új-zélandi akvárium tapasztalta meg a saját kárán, hogy a legkisebb résre is oda kell figyelni.
Vágólapra másolva!

Inky, az új-zélandi Nemzeti Akvárium polipja úgy döntött, hogy elég volt a bezártságból. Az agyafúrt lábasfejű a nyomok alapján az egyik éjszaka közepén keresztülpréselte magát az akváriuma tetején nyíló kis résen át, végigmászott a padlón és eltűnt a legközelebbi lefolyócsőben.

Ha Inky szerencsés, akkor sértetlenül átvészelte az ötven méteres lesiklást, amely az akváriumtól egyenesen a Hawke’s Baybe vezet. Csak egy sor nyálkás nyomot hagyott maga után.

„Úgy tűnik, sikerült eljutnia az egyik lefolyónyílásba, amely az óceánba nyílik, és eltűnt” – mondta Rob Yarrall, az akvárium igazgatója, az új-zélandi rádiónak.

Nem ez az első eset, hogy polipok hihetetlenül kis résen át oldottak kereket. Több ilyen szökést videóra is vettek. Az egyik leglátványosabb a Polip Houdini szökése volt egy alaszkai hajóról.

Inky, az új-zélandi akvárium volt polipja Forrás: National Aquarium of New Zealand

A polipok – legalábbis puhatestű mércével mérve – hihetetlenül intelligens, a környezetüket hamar kiismerő állatok. Eszközhasználatot is megfigyeltek náluk. Ráadásul testük puhasága miatt szinte átfolynak az egészen szűk nyílásokon is.