Rekordot döntött a Föld körül keringő titokzatos űrhajó

X-37B
Vágólapra másolva!
Már 679 napja Föld körüli pályán kering a titokzatos X-37B néven ismert űrhajó, ezzel pedig rekordot döntött. Az amerikai kormányzat továbbra is hallgat arról, mi az űreszköz pontos célja, és azt sem tudni, mikor hozzák vissza a Földre.
Vágólapra másolva!

Az X-37B-t még 2015. május 20-án indították útnak a floridai Cape Canaveral-i légi támaszpontról egy Atlas-V hordozórakétával. Ez az űreszköz negyedik, egyben leghosszabb küldetése (a rekordot eddig a harmadik misszió tartotta 674 nappal).

Az amerikai légierő szóvivője szerint a program fő célkitűzésének teljesítését követően az űrhajó visszatér bolygónkra, ennek konkrét dátumát viszont nem jelölték meg. Ez azért érdekes, mert a negyedik misszió eredetileg mindössze 200 napig tartott volna, ezt az időt azonban már jócskán túllépte az X-37B működése.

Forrás: United Launch Alliance/Boeing

Hogy mik a légierő által emlegetett konkrét célok, nem tudni. Egyes összeesküvés-elméletek szerint új űrfegyver teszteléséről lehet szó, a szemtanúi beszámolók szerint viszont a legvalószínűbb, hogy az űrjárművel megfigyeléseket végeznek.

Maga a Pentagon is tagadta a hadászati célú felhasználást, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy az űrhajó egyik központi feladata, hogy segítséget nyújtson a harcászati repülőgépeknek a különböző bevetések során.

A titokzatos űrrepülőgépről korábbi cikkünkben olvashat részletesebben.