Ijesztő féregfertőzést kapott egy nő a Karib-szigeteken

parazita féreg
A féreg okozta viszkető dudorok
Vágólapra másolva!
Egy egészséges, 45 éves, amerikai nő a Karib-szigeteken töltötte a vakációját. Két héttel a hazatérte után bepirosodott és viszketni kezdett a térde. Először nem gondolt semmi különösre, csak akkor ijedt meg, amikor kacskaringós kitüremkedések jelentek meg a lábán.
Vágólapra másolva!

Először még reménykedett abban, hogy magától elmúlik a különös alakú, viszkető duzzanat, de végül csak felkereste az orvost. A sürgősségi osztályon azután kiderült, hogy egy trópusokon gyakori parazitaféreg-fertőzésről van szó, amelynek gyűjtőneve:

larva migrans cutanea,

olvasható a Daily Mail cikkében.

Esettanulmány lett belőle

A nőt azóta kikezelték egy parazitaellenes szerrel, de az esete annyira különleges, hogy egy tanulmány jelent meg róla a The Journal of Emergency Medicine legújabb számában.

Bár az emberek larva migrans cutanea (szabad fordításban bőrben vándorló lárva) betegsége nem ritka, de általában horogférgek okozzák, amelyek a talp bőrén át furakodnak be, és vándorolnak a bőrfelszín alatt. A fertőzés legkönnyebben úgy előzhető meg, ha nem járkálunk mezítláb a kétes tisztaságú homokon vagy talajon.

A féreg okozta viszkető dudorok Forrás: Elsevier Inc. 2017

A mostani eset azonban teljesen egyedülálló.

Kiderült ugyanis, hogy egy eddig emberi fertőzést nem okozó, kutyáknál és macskáknál viszont gyakori féreg (Ancylostoma braziliense vagy Ancylostoma caninum) fertőzte meg.

Valószínűleg azért is került a nő térdébe, mert „eltévesztette" az utat a szokatlan gazdában. Ugyanis ezek a férgek a vastagbélbe igyekeznek, hogy ott szaporodjanak, azután a férgek és a peték az ürülékkel együtt távoznak a szervezetből.