Szupertitkos akciók és világrengető botrányok hét évtizede

CIA
Hetven éve állították fel a világ legnagyobb titkosszolgálatát, a Központi Hírszerző Ügynökséget, a CIA-t
Vágólapra másolva!
Hetven éve, 1947. szeptember 18-án jött létre hivatalosan az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA. A világ egyik leghíresebb hárombetűs rövidítése által takart szervezet a hidegháborús években - kisebb-nagyobb sikerrel - kormányok megbuktatásával, politikusok elleni merényletek megszervezésével foglalkozott, a kétpólusú világ összeomlása óta fő feladata a terrorizmus elleni harc lett.
Vágólapra másolva!

A függetlenségi háborútól a hidegháborúig

Az amerikai vezetés a kezdetektől, már a 18. századi, britek elleni függetlenségi háború óta felhasználta a kémek és hírszerzők által szerzett információkat. A különböző felderítéssel és hírszerzéssel foglalkozó szervek azonban sokáig egymástól függetlenül ténykedtek, és féltékenyen őrizték a többi elől értesüléseiket.

Hetven éve állították fel a világ legnagyobb titkosszolgálatát, a Központi Hírszerző Ügynökséget, a CIA-t Forrás: Devianart

A kormányzati szintű összehangolásra, központi titkosszolgálat létrehozására csak a második világháború idején került sor:

Franklin D. Roosevelt elnök 1941-ben nevezte ki az első világháború kitüntetésekkel dúsan dekorált veteránját, a jogi pályán ténykedő William ("Vad Bill") Donovant hírszerzési koordinátorrá.

A második világháború elején Franklin D. Roosevelt amerikai elnök állította fel a CIA jogelődjét, az OSS-t Forrás: Kongresszusi Könyvtár

A rendkívül erélyes ügyész 1942-re szervezte meg a létfontosságú információkat elemző és titkos akciókat is végrehajtó OSS-t (Office of Strategic Services).

Az OSS-t a háború végén, 1945. októberében feloszlatták,

de Donovan még korábban, Roosevelt 1945. április 12-én bekövetkezett halála előtt előterjesztést juttatott el az elnöknek, javasolva egy közvetlenül az elnöki ellenőrzés alá tartozó hírszerző szervezet létrehozását.

William Joseph Donovan, az OSS főnökeként Forrás: Archives.gov

Franklin D. Roosevelt örökébe alelnöke, Harry S. Truman lépett. Truman, látva azt, hogy Sztálin a jaltai konferencián elfogadott szabad választásokra vonatkozó kötelezettség vállalását a Vörös Hadsereg által megszállt közép-kelet-európai országokban rendre megszegi, elődjénél erőteljesebb, konfrontatívabb külpolitikai irányvonalat alakított ki, a kommunista befolyás visszaszorítására.

Visszaszorítani a kommunistákat, bármi áron

Roosevelt halála után az új elnök,Truman, a State Department (külügyminisztérium,) valamint az FBI ellenkezése dacára felkarolta Donovan ötletét, és 1946. januárjában elnöki rendelettel létrehozta a Központi Hírszerző csoportot, a Central Intelligence Groupot, a CIA közvetlen elődjét.

Harry S. Truman az alelnöki székből lépett Roosevelt örökébe Forrás: Library of Congress

Az 1947-ben elfogadott hírszerzési törvény ennél továbbment; a National Act of Security létrehozta az elnök közvetlen tanácsadó szervezetét, a Nemzetbiztonsági Tanácsot (National Security Counsil) valamint felállította a Központi Hírszerző Ügynökséget( Central Intelligence Agency) a CIA-t.

A szövetséges nagyhatalmak, a "három nagy" vezetői, Winston Churchill brit miniszterelnök, Franklin D. Roosevelt amerikai elnök és Joszif V. Sztálin szovjet pártfőtitkár az 1945 februári jaltai konferencián. Itt állapodtak meg a háború utáni befolyási övezetekről Forrás: Wikimedia Commons

A Központi Hírszerző Ügynökség élére elsőként kinevezett vezető Roscoe H. Hillenkoetter ellentengernagy lett,

aki megkapta a Központi Hírszerzési Igazgató címet is.

Roscoe H. Hillenkoetter ellentengernagy, a CIA első igazgatója Forrás: CIA

A frissen felállított szervezet első nagyobb külföldi feladata a szovjetek által erőteljesen támogatott olasz kommunisták római koalíciós kormányból történő kiszorítása lett, amit sikerrel végre is hajtott.

Sem a kongresszus, sem pedig a szenátus nem ellenőrizhette

A szervezet jogállásáról szóló, 1949-ben megalkotott 81-110-es közjogi törvény, ismertebb nevén a Central Intelligence Agency Act, a CIA-t kivette a szövetségi költségvetés törvényi korlátai alól,

biztosítva a titkos pénzügyi eljárások és adminisztráció alkalmazását a szervezet számára.

A CIA főhadiszállása a Virginia állambeli Langley-ben Forrás: Photographer: Carol M. Highsmith

A törvény a CIA fő feladatként a külföldi kormányokról, vállalatokról, állampolgárokról szóló információk beszerzését, feldolgozását, illetve különböző titkos műveletek végrehajtását jelölte meg. A törvény igen széleskörű jogosítványokat biztosított az ügynökség számára külföldön, de belföldön nem ténykedhetett, ez továbbra is az FBI feladata maradt.

A szervezet megalakulása után hosszú ideig a Fehér Ház, a mindenkori amerikai elnök kizárólagos felügyelete alatt állt Forrás: AFP

A CIA a létrehozásakor csak és kizárólag az elnök felügyelete alá tartozott,

sem a kongresszus, sem pedig a szenátus nem gyakorolhatott felette közvetlen irányítási illetve ellenőrzési jogot.

A CIA legfőbb feladata, a nagy rivális, a szovjet KGB befolyásának visszaszorítása volt Forrás: Origo

A különleges felhatalmazásra a szovjet titkosszolgálat, a KGB világviszonylatban kiterjedt és rendkívül agresszív tevékenységének semlegesítése miatt volt szükség.

Truman meghirdeti a feltartóztatás doktrínáját

A CIA főhadiszállását a főváros közvetlen közelében, a virginiai Langley-ben állították fel. A szervezetnek a kormányszerveken belüli igen széleskörű autonómiája a hidegháborús időszak leghíresebb CIA igazgatója, Allen Dulles hivatali ideje alatt még tovább növekedett.

Allen Dulles, a CIA főigazgatója Forrás: The Intercept

Már a kezdeti időktől fogva a titkos költségvetés, a titkos ügynöklista, és a törvényhozási ellenőrzés kikerülése révén megvalósulhatott az a legfőbb célkitűzés, amiért a hidegháború hajnalán valójában létrehozták:

a szovjet befolyás és a KGB hatékonyságának ellensúlyozása.

A CIA titkosszolgálati tevékenységének fő csapásirányát az elnök 1947. március 12-én a kongresszushoz intézett beszéde, a történelmi köztudatba csak Truman-doktrínaként bevonult új külpolitikai irányvonal meghirdetése jelölte ki.

Truman 1947. március 12-én hirdette meg a róla elnevezett feltartóztatás doktrínáját Forrás: Library of Congress

A Truman-doktrína értelmében az Egyesült Államok nem tűri el az 1945-ös jaltai és potsdami konferencián lefektetett status quo erőszakos megváltoztatását, gazdasági, de adott esetben katonai segítségnyújtással is mindenütt megakadályozza ezeket a törekvéseket ott, ahol a kommunizmus térhódítása fenyeget.

Az Ajax-művelettel ültették trónra a száz százalékig Amerika-barát iráni uralkodót, Mohamed Reza Pahlavit Forrás: Wikimedia Commons

A Truman-doktrína jegyében a CIA neki is látott a Moszkvából irányított kommunista térhódítás visszaszorításának.

A nyitányt az 1953-ban Iránban levezényelt Ajax-hadművelet jelentette, amellyel megdöntötték Mohamed Moszadek miniszterelnök hatalmát, és a száz százalékig Amerika-barát Mohamed Reza Pahlavi sahot állították az ország élére.

Az Amerika-barát sah hatalomra juttatásának nem csak politikai, hanem nagyon komoly gazdasági haszna is volt Forrás: Wikimedia Commons

A politikai sikernek gazdasági hozadéka is lett, az olajüzletből származó haszon amerikai kézbe kerülésével.

Mérgezett búvárruhát küldtek a kubai diktátornak

Irán után Guatemala következett, ahol a PBSUCCES hadművelettel megbuktatták az elnököt, helyére egy amerikaiak által támogatott politikus került.

A CIA első nagy kudarcát 1961-ben Kubában, a Fidel Castro hatalmának megdöntésére szervezett Disznó-öbölbéli partraszállással szenvedte el.

Fidel Castro és harcostársa, az argentin származású Ernesto "Che" Guevara a kubai forradalom előkészítésének idején Forrás: AFP/Str

Az úgynevezett Playa Girón-i inváziót a CIA készítette elő, amelynek az amerikai titkosszolgálat által kiképzett Castro-ellenes emigráns kubai felkelők partra szállítása, és Fidel Castro kommunista rendszerének megdöntése lett volna a kitűzött célja. Az akció azonban balul sült el, és alig hatvan óra leforgása alatt totális kudarcba fulladt.

Foglyul ejtetett emigránsok a balul elsült Disznó-öbölbeli inváziós kísérlet után Forrás: History.com

A kormánycsapatok leverték a fegyveres államcsíny kísérletet,

és mintegy 1200 felkelő kubai fogságba esett. Castro ezután a CIA "örök mumusává" vált, akit tucatnyi alkalommal, úgynevezett célzott műveletek egész sorával kíséreltek meg eltenni láb alól, mindig sikertelenül.

Eisenhower elnöksége alatt tört ki a kubai forradalom Forrás: Library of Congress

A kubai diktátor likvidálására egészen különleges módszereket eszeltek ki, kezdve méreggel átitatott búvárruha ajándékba küldésétől (Fidel Castro lelkes hobbibúvárként sokat merült,) egészen a maffia bevonásáig.

A kubai forradalom vezérét, Fidel Castrót (középen) többszöri kísérlet ellenére sem tudták likvidálni Forrás: Pinterest

A Disznó-öbölbeli látványos balsiker volt az első alkalom, hogy az amerikai közvélemény tudomást szerzett a CIA kulisszák mögött folytatott mesterkedéseiről. Ettől kezdve a szervezet még a korábbiaknál is jobban igyekezett eltűnni a közvélemény látóköréből.

A "béna kacsa" majdnem a céget is megbuktatta

A "cég" tekintélye a hetvenes években süllyedt a mélypontjára, amikor kiderült, hogy az akkor hivatalban lévő elnök, Richard Nixon bukását okozó Watergate-botrány résztvevői volt CIA ügynökök voltak. 1972 nyarán G. Gordon Liddy volt CIA-ügynök Nixon tanácsadójának megbízásából, és igen nagy valószínűséggel,az elnök tudtával, betört a Watergate-ház egyik irodaként is használt lakásába, amelynek a Demokrata Párt akkori elnöke,Larry O'Brien, Nixon riválisa volt a kárvallottja.

G. Gordon Liddy volt CIA ügynök tört be a Watergate-házba Forrás: National Review

A volt CIA-ügynök poloskákat rejtett el a lakásban,

amelynek segítségével le tudták hallgatni O'Brien bizalmas beszélgetéseit. A Washington Post két újságírója által leleplezett botrány hullámai egészen a Fehér Házig csaptak: a skandalum miatt béna kacsává lett Nixon 1974. augusztus 9-én kénytelen volt lemondani a Watergate-ügyben feltételezett szerepe miatt.

Richard Nixon amerikai elnök belebukott a Watergate-botrányba, és 1974 augusztusában lemondásra kényszerült Forrás: Library of Congress

A Watergate-botrány nem kímélte meg a CIA-t sem.

A vietnami háború tömeges tiltakozó megmozdulásokat váltott ki az Egyesült Államokban Forrás: Flickr / manhhai

A lapok arról is cikkeztek, hogy hiába tiltotta törvény,

a CIA ügynökei a vietnami háború ellen tiltakozó amerikai aktivistákat figyeltek meg,

de az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor kiszivárgott és a New York Times címlapjára került az a belső, szigorúan titkos jelentés, amely a szervezet piszkos és illegális tevékenységéről adott képet.

Amikor a támogatottak a gazdáik ellen fordultak

A jelentős presztízsveszteséget, a szenátusi és a képviselőházi bizottsági vizsgálatokat túlélve az ügynökség világszerte tovább folytatta titkos hadműveleteit. A CIA így többek között

1973-ban részt vett a szovjet és kommunista-szimpatizáns baloldali Allende-kormány megbuktatásában Chilében,

és Augusto Pinochet tábornok hatalomra segítésében.

Allende megbuktatásából és Pinochet juntájának hatalomra juttatásából a CIA is derekasan kivette részét Forrás: Origo

A szervezet tanácsadói az 1979. decemberi afganisztáni szovjet bevonulás után elkezdték az iszlám lázadók, a mudzsahedinek katonai kiképzését,abból a célból, hogy azok kezdjenek gerillaháborúba a szovjet megszállók ellen. Ez a terv azonban hosszú távon visszaütött, hiszen az iszlamista lázadók - élükön Oszama bin Ladennel – a Szovjetunió kivonulása után az Egyesült Államok legnagyobb ellenségei lettek.

Az egyik támogatott, aki gazdái ellen fordult, Oszama bin Laden, a terroristavezérré lett ellenálló Forrás: AFP/-

A hetvenes években sikerült Európában a francia és az olasz kommunisták erős befolyását jelentősen visszaszorítani, bár ennek egyes összeesküvés-elméletek szerint igen komoly ára volt.

Aldo Moró olasz miniszterelnököt utcai tűzharcban rabolták el a Vörös Brigádok terroristái Forrás: Il Giorno

E teóriák szerint a 70-es évek hírhedt radikális baloldali szervezetei, mint például az emberrablások és gyilkosságok sorozatát elkövető nyugat-német Vörös Hadsereg Frakció (Rote-Armee-Fraktion RAF), valamint az olasz Vörös Brigádok (Brigate Rosse, röviden: BR ) terhére írt akciók elkövetői közül többen is kaptak támogatást a CIA-tól, mert Langley-ben azt remélték: a közvélemény szemében jelentősen romlani fog a baloldal megítélése.

Az új elnökkel sem felhőtlen a cég kapcsolata

A több bestseller-írót megihlető, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után a terrorizmus elleni globális amerikai küzdelmet irányító ügynökséget az új évezredben sem kerülték el a botrányok.

A 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények miatt súlyos bírálatok érték a "céget" Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hubert Boesl

Bírálták a 2001-es merényletek előtti feltételezett mulasztásokért,

a titkos CIA-börtönök és az ott folyt kínzások, és a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott, a tiltott adatgyűjtésekre vonatkozó információk miatt.

Mike Pompeo, a CIA jelenlegi elnöke Forrás: CIA Official Portrait

A legfrissebb hírek szerint az ügynökség viszonya az új amerikai elnökkel, Donald Trumppal sem tekinthető felhőtlennek.