Megmagyarázhatatlan polipinvázió a walesi partokon

polip
Vágólapra másolva!
Legalább húsz polip mászott ki a vízből és „szállta meg" a walesi Ceredigion partjait péntek éjszaka.
Vágólapra másolva!

„Kijöttek a vízből és elkezdtek a parton mászkálni. Nem tudjuk mi idézte elő a jelenséget" – nyilatkozta a Wales Online magazinnak Brett Jones, egy helyi vízitúra szervező cég vezetője, aki videofelvételt is készített a különös puhatestűekről.

Nem ez az első eset, hogy a polipok szárazföldön sétálnak, 2011-ben Kaliforniában láttak hasonlót, tavaly pedig egy új-zélandi akváriumban tartott egyed hihetetlen szökése került az újságok címoldalára.

Pedig a polipok szárazföldi kalandozásai nem is olyan ritkák, mint azt elsőre gondolnánk, a partközelben élő példányok az esti dagályt követően sokszor előmerészkednek a vízből, elsősorban táplálék után kutatva. Mi csak azért nem látunk belőlük annyit a víz közelében grasszálni, mert éjszakai életmódot folytatnak, magyarázta Julian Finn tengeri puhatestűeket kutató szakértő.

A mostani eset mégis más, mivel ilyen tömegben nem szoktak a lábasfejűek a partra vonulni.

Többen elpusztultak, másokat a laborokba szállítottak

A furcsa viselkedés hátterében nem elképzelhetetlen, hogy a környezet drasztikus megváltozása állhat. A háborgó vizek nem jelentenek szokatlan terepet a polipoknak, ám az utóbbi időben olyan heves viharok dúltak, ami összezavarhatta az egyébként rendkívül eszes puhatestűeket.

A polipok kopoltyúval lélegeznek, így a víz az ő természetes élőhelyük, azonban korlátozott ideig – amíg nedvesek maradnak – bőrükön keresztül képesek felvenni némi éltető oxigént.

Forrás: SeaMôr Dolphin Watching Boat Trips New Quay

A ceredigioni polipok viszont ezzel mit sem törődve mászkáltak a szárazföldön, többen el is pusztultak az „öngyilkos akció" közben. Néhányat visszavittek a tengerhez, másokat további vizsgálatok céljából a Londoni Természettudományi Múzeumba szállítottak.

Egy biológus, Mandy Reid szerint mindenképpen érdemes kivizsgálni az esetet, az sem zárható ki teljes egészében, hogy egy eddig ismeretlen fertőzés vagy parazita kényszerítette a partra a polipokat.

Forrás: Science Alert