A mexikói kormány úgy döntött, hogy delfineket képeznek ki arra, hogy megvédjék a kihalástól a vaquitai, más néven kaliforniai disznódelfineket.

Amellett, hogy megszületett a végeleges döntés arról hogy betiltják a kopoltyúhálók használatát, mely rengeteg disznódelfin halálát okozza, elindítanak egy új delfinmentő projektet is. 

A delfin áttelepítés szeptemberben kezdődik. A hadsereg már képzett ki delfineket arra, hogy megkeressék az eltűnt búvárokat, most pedig

kiképzik őket a kihaló félben levő disznódelfinek felderítésére is. 

 A mexikói kormány és a  Természetvédelmi Világalap (WWF) abban bízik, hogy a delfinek megtalálják társaikat és segítenek a fajt megmenteni a kihalástól. 

Az elmúlt évben az amerikai haditengerészet mellett dolgoztunk a delfineknek azon csoportjával, melyeket felkészítettek az eltűnt búvárok keresésére – mondta Rafael Pacciano, a környezetvédelmi miniszter. 

A disznódelfinForrás: © Greenpeace / Marcelo Otero/© Greenpeace / Marcelo Otero/Marcelo Otero

 A tudósok szerint nagyon kevés, összesen 40 vaquitas delfin él még a Kaliforniai-öbölben. 

Kihalását egy halfajta, a totoaba halászata veszélyezteti, ugyanis a totoabára kivetett hálókban ezek a parányi delfinek is fennakadnak és olyan súlyosan megsérülnek, hogy belehalnak. A totoabát egyébként úszóhólyagja miatt halásszák, ugyanis azt gondolják róla, hogy gyógyító hatása van. Azzal pedig, hogy a halászattal a disznódelfineket veszélyeztetik, nem foglalkoznak a halászok. 

A vaquitas delfinek megmentését Leonardi diCaprio oscar díjas színész is szorgalmazza, aki a közösségi oldalain hívja fel a figyelmet a rendkívül kicsi populáció védelmére - írta a BBC.