Kétszáz kutyát gondoznak a börtönben nehézfiúk

börtön
A kutyákkal való foglalkozás jótékony hatást gyakorol a fegyencekre
Vágólapra másolva!
Több mint 200 kutyát fogadtak be Szerbia egyik legszigorúbban őrzött fegyintézetében egy projekt keretében, amelynek célja a fogvatartottak visszaillesztése a társadalomba.
Vágólapra másolva!

Kóbor ebek a börtönben

A kutyákról egy tucatnyi rab gondoskodik a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) fegyházban, a feladatuk pedig az, hogy megetessék, rendbe tegyék, megsétáltassák és bizonyos feladatokra kiképezzék a kutyákat.

A kutyákkal való foglalkozás jótékony hatást gyakorol a fegyencekre Forrás: Origo

A befogadott kóbor ebeket a börtönhöz tartozó menhelyen beoltják, féregtelenítik, sterilizálják és oktatják. Közülük sokan vissza fognak kerülni az utcára,

a fogékonyabbakat azonban tovább képezik, hogy terápiás célokra is használhatók legyenek

- mondta el Milan Stevanovic, az intézmény illetékese a Vecernje Novosti című belgrádi napilapnak a projekt megindításakor.

A kutyák jótékony hatással vannak a fegyencekre

A rabok szerint a befogadott kutyák már most terápiás hatással vannak rájuk, hiszen folyamatos gondoskodást igényelnek,

és ezzel voltaképpen megnyugtatják gondozóikat is.

A reszocializáció mellett a projekt egyik célja az is, hogy a fogvatartottak olyan új tudásra tegyenek szert, amelyet szabadon bocsátásuk után kamatoztathatnak.

Régóta bizonyított tény, a kutyatartás jótékony terápiás hatása Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A gondozók azon fegyencek közül kerülnek ki, akiket rövidebb időre ítéltek el, a súlyos bűncselekmények elkövetői nem vehetnek részt a projektben - mondta az intézmény illetékese. A tervek szerint az ország más börtöneiben is létrehoznak menhelyeket, ezzel ugyanis nemcsak a fogvatartottaknak segítenek, hanem a városokat is megtisztítják a kóbor kutyáktól.