Kiállítás mutatja be a Rosetta-missziót

rosetta idővonal
Vágólapra másolva!
Az üstökösök kutatása és az eddigi legfontosabb projekt, a Rosetta-misszió áll a bécsi Természettudományi Múzeumban (NHM) szerdán nyíló kiállítás középpontjában.
Vágólapra másolva!

A Kometen. Die Mission Rosetta (Üstökösök. A Rosetta-misszió) című kiállítás a Német Űrkutatási Központ (DLR) és a Max Planck Társaság közreműködésével készült - írja az MTI. A kiállítás központi témája a 67P/Csurjumov-Geraszimenko nevű üstököst kutató történelmi jelentőségű Rosetta-misszió. A projekt csúcspontja a Rosetta űrszonda Philae leszállóegységének 2014. november 12-i manővere volt: a Philae sikeresen leszállt az égitesten.

A szeptember 12-ig látogatható, 550 négyzetméteres kiállításon többek között az üstökösről készült számtalan, bámulatba ejtő felvételt, a szonda és a leszállóegység másolatait is megtekintheti a közönség.

Információs táblákon, vitrinekben és videókon mutatják be azokat a felfedezéseket, melyeket a Rosetta-missziónak köszönhet a tudomány. Rengeteg adat van még, amelyet eddig nem elemeztek.

- mondta Ekkehard Kührt, a DLR bolygó-, aszteroida- és üstököskutatással foglalkozó intézetének munkatársra. A kutató az 1990-es évek eleje óta dolgozik a misszión, amely 12 év után, 2016-ban ért véget.