Kis mennyiségű alkohol fogyasztása is káros az egészségre

alkohol
Már kis mértékben is veszélyt jelent az egészségre
Vágólapra másolva!
Kis mennyiségű alkohol fogyasztása is káros az egészségre - állapította meg egy kutatás nyomán készült jelentésében a Belga Közegészségügyi Tanács (CSS).
Vágólapra másolva!

Negyedik a vezető halálokok listáján az alkoholfogyasztás

A jelentés hangsúlyozta, hogy Belgiumban a 15 évesek és az annál idősebbek körében a negyedik vezető halálok az alkoholfogyasztás.

Már kis mértékben is veszélyt jelent az egészségre Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexey Kudenko

A CSS leszögezte: az alkoholfogyasztás nemcsak az olyan betegségek kockázatát növeli, mint a szív és érrendszeri betegségek, a rák és a májrendellenességek,

de számos balesethez és erőszakos viselkedéshez is vezet.

A CSS ezért heti 10 egység (egy egység egy deciliter bort vagy 2,5 deciliter sört jelent) alkoholban határozta meg az elfogadható fogyasztást.

Növekvő tendenciát mutat az iszákosság

A közegészségügyi szervezet számos ajánlást is megfogalmazott az alkohol okozta egészségügyi kockázatok csökkentésére: a vendéglátó helyeken szolgáljanak fel ingyen vizet,

tiltsák meg az alkoholos italok reklámozását, az alkohollal kapcsolatos promóciót és szponzorációt,

az alkoholos italokon szerepeljenek az egészségügyi ajánlások, emeljék az alkohol árát és korlátozzák az ellátást.

Forrás: PhotoAlto/Gérard Launet

Egy 2013-as egészségügyi felmérés szerint a 15 éves és annál idősebb belgák 82 százaléka fogyasztott alkoholt az előző évben. A problémás alkoholfogyasztás növekedő tendenciát mutatott az elmúlt években, az alkohol miatt kórházi ellátást igénylő esetek száma 13 százalékkal nőtt.