Csapatban dolgoznak a medúzagyilkos mediterrán korallok

Velence
A Földközi-tengerben honos világító medúza (Pelagia noctiluca). A Velencei-lagúna vizében is nagy számban feltűntek a medúzák (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Egész medúzákat képesek elkapni és felfalni a csapatban dolgozó földközi-tengeri korallok - derült ki egy új tanulmányból, amely a világon elsőként számolt be a jelenségről.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő felfedezés a Földközi-tengeren

Az Edinburgh-i Egyetem szakemberei és olaszországi kollégáik a Szicíliához közeli szigeteknél figyeltek fel a különös gyakorlatra az után, hogy észrevették a tengerfenéki sziklákhoz és barlangokhoz tapadt medúzákat - olvasható az eurekalert.org tudományos hírportálon.

A mediterrán medence, és így benne az Adriai-tenger leggyakoribb medúzaféléje, az áttetsző füles medúza (Aurelia aurita) Forrás: Wikimedia Commons

A megfigyeléseik idején kiderült, hogy a korallok, amelyek egyébként döntően planktonokkal, vagyis apró tengeri teremtményekkel táplálkoznak,

képesek nagyobb zsákmány elejtésére is.

Élénk sárga színű Astroides korallok kolóniája sziklára tapadva Földközi-tengerben Forrás: UIG via Getty Images/Marka

Az Ecology című folyóiratban publikált tanulmány szerint amikor az óceáni áramlatok a korallokhoz sodorják a medúzákat és azok megpróbálnak elúszni, akkor a virágállatok egymás után belecsimpaszkodnak a zsákmányba.

Az apró korallpolipok elkapják és legyőzik a világító medúzákat

A kutatók szerint a közös erőfeszítésből nagyot profitálnak az Astroides calycularis korallfaj egyedei, mivel ezáltal mindnyájan bőséges táplálékhoz jutnak. A szakemberek által végzett megfigyelések során a korallok zsákmányai világító medúzák (Pelagia noctiluca) voltak.

A Földközi-tengerben honos világító medúza (Pelagia noctiluca) Forrás: hemis.fr/Dirscherl Reinhard

Ez a faj elsősorban a Földközi-tengerben elterjedt.

A világító medúzák csak néhány centiméter nagyságúak, ezért nehéz észrevenni őket.

Az Astroides korallok elfogják és megemésztik a közelükbe sodródott medúzákat Forrás: El rincón del nudibranquio

Érintésük azonban erős, égő fájdalommal jár.

Egy korallpolip kinagyított képe Forrás:Fotonatura.org

- mondta Fabio Badalementi, az olasz Nemzeti Kutatótanács vezető munkatársa, az Edinburgh-i Egyetem tiszteletbeli professzora.

(Forrás: MTI, eurekaalert.org)