Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Fejfájásra panaszkodott, kész horror, amit az agyában találtak

agy logika mr
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Az indiai Gurugramban élő nyolcéves kislány komoly fejfájás és epilepsziás rohamok miatt kereste fel orvosait. A vizsgálatok során egészen elképesztő diagnózist állítottak fel a szakemberek: több mint száz galandféregpete volt az agyában. A gyermek hat hónapig tartó szörnyű időszakon ment keresztül.
Vágólapra másolva!

Eleinte az agyban talált cisztákra a kislány szteroidokat kapott, amitől viszont nagyon meghízott, 40 kilogrammról 60 kilogrammra ment fel a testsúlya. Emellett egyéb problémák is gyötörték, például alig kapott levegőt, sőt, még járni is alig bírt. Mivel állapota nem javult, az orvosok CT-vizsgálatra küldték a beteget, itt derült ki, hogy

paraziták fertőzték meg az agyát.

„A felvételen több száz apró fehér folt látható az agyban, ezek mind galandféregpeték” – mondta a Times of India magazinnak dr. Praveen Gupta, az Artemis Kórház neurológiai osztályának vezetője.

– magyarázta az orvos.

Illusztráció Forrás: Photononstop/Eric Audras

A lányt először dekongesztánsokkal kezelték, hogy a duzzanat lejjebb menjen, majd anthelmintikumot kapott, hogy a peték elpusztuljanak. Ezt követően ismét szteroidokat kellett szednie. Szerencsére a terápia sikeresnek bizonyult, a kislány már jól van, újra tud járni, és folytathatja tanulmányait.

A neurocysticercosist a Taenia solium nevű galandféregfaj petéi váltják ki. A parazita a tápcsatornában rakja le a petéket, ahonnan azok a vér-agy gáton átjutva bekerülnek az agyba. Mivel nincsenek egyértelmű, a betegségre jellemző szimptómák, a diagnózis felállítása nem egyszerű feladat. A kór elsősorban Dél-Amerika, Ázsia és Afrika szubszaharai régióját érinti, a világ más részein sokkal ritkábban fordul elő.

Forrás: Times of India

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről