A nagaszaki atomtámadásra emlékeztek Japánban

GUTERRES, António
Nagaszaki, 2018. augusztus 9. António Guterres ENSZ-főtitkár beszél a város elleni amerikai atomtámadás 73. évfordulójának alkalmából tartott ünnepségen a nagaszaki Béke Parkban 2018. augusztus 9-én. A történelem második atombombáját Nagaszakira dobták, ami 70 000 halálos áldozatot követelt a támadáskor, a következő évtizedekben pedig még tízezrek haltak meg sugárfertőzés következtében. (MTI/EPA/Jiji Press)
Vágólapra másolva!
A nagaszaki atomtámadás áldozataira emlékeztek Japánban csütörtökön. 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok a második világháború végén dobott atombombát a városra.

74 ezer ember halt meg a támadásban és utóhatásai miatt 1945 végéig.

A megemlékezési ünnepségén 5800-an vettek részt, köztük túlélők, az áldozatok hozzátartozói, António Guterres ENSZ-főtitkár és Abe Sindzó japán miniszterelnök.

A jelenlévők egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emlékének helyi idő szerint 11 óra 2 perckor. Hetvenhárom évvel korábban ugyanis ebben az időpontban dobták le a Fat Man (azaz Kövér ember) néven is ismert atombombát egy B-29-es bombázó fedélzetéről.

António Guterres Forrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-------------------

– hívta fel a figyelmet Guterres. Ő az első hivatalban lévő ENSZ-főtitkár, aki részt vett a nagaszaki megemlékezésen.

Eközben az atommentesítési folyamatok lelassultak, sőt meg is álltak. Sok ország adott hangot elégedetlenségének tavaly azzal, hogy elfogadta az atomfegyver-tilalmi egyezményt – hangsúlyozta Guterres.

Abe Sindzó (balra) és António Guterres (jobbra) a megemlékezésen Forrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-------------------

Taue Tomihisza, Nagaszaki polgármestere a csütörtöki megemlékezésen felszólította a japán kormányt, hogy írja alá a szóban forgó nemzetközi szerződést, és

A nagaszaki támadást három nappal az után történt, hogy Hirosimára ledobták az első atombombát. A támadások hatására Japán 1945. augusztus 15-én megadta magát, és véget ért a második világháború.