Időzített bomba ketyeg az Északi-sark alatt

Északi-sark
Az úszó jég dinamikus rendszert alkot
Vágólapra másolva!
Az Arktisz nincs a legjobb formában manapság: a jégtömbök széttöredeznek, furcsa tavak jelennek meg a felszínen és még a víz kémiai összetétele is változik. Úgy tűnik azonban, hogy a helyzet még ennél is rosszabbá válhat. Egy új kutatás azt találta, hogy rengeteg meleg víz gyűlik össze a Jeges-tenger alatt, ami egyre inkább benyomul az Északi-sark szívébe. A jelenség azzal fenyeget, hogy elolvasztja a sarki jégtakaró nagy részét.
Vágólapra másolva!

– írta a kiadott sajtóközleményben Mary-Louise Timmermans, a Yale Egyetem oceanográfusa. Timmermans és kutatócsoportja a Kanadai-medence hőmérsékleti adatait vizsgálta 30 évre visszamenőleg, és azt figyelte meg, hogy a víz legmelegebb részének hőmérséklete 1987 és 2017 között megduplázódott.

Az Alaszka északi részén található medence óceáni vize a régióba ömlő hideg édesvízzel keveredik, így a hűvösebb felszíni vízréteg alatt meleg sós víztömeg esik csapdába. A probléma, hogy utóbbi hőmérséklete az elmúlt évtizedekben drasztikusan megemelkedett.

– mondta Timmermans.

Forrás: Aurimages/Philippe ROY / Aurimages/Philippe Roy

A kutatók szerint a hőmérsékletnövekedés okozója a Jeges-tenger egyik peremtengerén, a Csukcs-tengernél lejátszódó jégolvadás fokozódása, amelynek eredményeképpen egyre nagyobbá válik a napsütésnek kitett nyíltvízi terület. A sugárzás által felmelegített víztömeget az arktiszi szelek szállítják északra, a Kanadai-medence felé.

Itt a hidegebb felszíni víz alá bukva tovább emeli a mélyben rekedt víz hőmérsékletét, egyfajta időzített bombává változtatva azt.

„A meleg nem fog innen eltűnni, hanem a felszínre törve meg fogja olvasztani a jeget" – nyilatkozta a CBC-nek a kutatócsoport másik szakértője, John Toole.

Habár a tudósok nem gondolják, hogy a katasztrófa rövid időn belül bekövetkezne, megvan az esélye annak, hogy az erős szelek összekeverjék a vízrétegeket, de az sem kizárható, hogy a sótartalom változása lesz az, ami a melegebb víztömeget felfelé nyomja. Egy biztos, mindkét eset az arktiszi jég megolvadásához fog vezetni.

A szituáció súlyosságának megítéléséhez természetesen további kutatások szükségesek, a szerzők szerint viszont a problémát kár lenne tagadni.

„Egyre csak azt látjuk, hogy a nyíltvízi terület növekszik a jég nyári visszahúzódása alatt. A Nap közvetlenül melegíti az óceánt, mert már nincs jégtakaró, ami védené" – figyelmeztetett Timmermans.

Az eredményeket a Science Advances tudományos folyóiratban publikálták.

Forrás: Science Alert