Egyedülálló biológiai-mikrobiológiai szer előállítására készülnek

Vágólapra másolva!
Az Elgoscar-2000 Kft., a Fermentia Mikrobiológiai Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyesítik interdiszciplináris erőforrásaikat, hogy új, piacképes talaj-remediációs módszert dolgozzanak ki a kőolajjal és származékaival szennyezett területeken jellemzően megtalálható policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) eltávolítására. A projekt célja, hogy a PAH eltávolításához olyan hatékony biológiai - mikrobiológiai készítményt állítsanak elő, amelynek alkalmazási feltételei jól meghatározottak, on-line technológiával követhetőek és szabályozhatóak.
Vágólapra másolva!

A PAH szennyezőanyagok lebontására legjobb tudásunk szerint jelenleg nem létezik "ipari méretekben" környezetbarát "helyszíni" eljárás, így a talajban és a felszín alatti vizekben tartósan jelen vannak. Jelen projekt olyan új, a PAH vegyületek lebontására biológiai - mikrobiológiai úton képes oltóanyagok, valamint technológiák innovációját tűzi ki célul, amelyek jól integrálható biodegradációs folyamatokon alapulnak a környezeti fenntarthatóság és természeti erőforrásaink megóvása érdekében. Különböző tudományterületek egyedülálló ötvözésével - úgymint a bioinformatika, az enzimológia, a környezeti és ipari mikrobiológia, a biomérnöki tudományok, valamint a geofizika - hatékony, környezetbarát megoldást dolgoznak ki a PAH vegyületek lebontására. A projekt során létrehozott új, különböző PAH vegyületek lebontására környezetbarát módon képes biológiai - mikrobiológiai rendszereknek, valamint a hozzájuk kapcsolódó terepi alkalmazhatóságot támogató technológiáknak számos hazai, vagy határon túli terület kármentesítésénél lehet kulcsszerepe.

A "Metagenomikai módszerekre alapozott oltóanyagok kifejlesztése policiklusos aromás szénhidrogének in-situ bioremediációjára, új on-line monitoring rendszer támogatásával" című projekt során kifejlesztett oltóanyag és on-line nyomkövetésre alkalmas prototípus új irányt jelent a hazai és a nemzetközi kármentesítési szolgáltatás piacán, professzionális szintre emelve annak minőségét, irányíthatóságát.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával jön létre. A támogatás összege: 553.137.601 Ft, a projekt öszköltsége: 661.992.265 Ft, a támogatási intenzitás 83,56%. A projekt megvalósítása 2018.03.01-től 2021.02.28-ig, azaz összesen három évig tart.