A csinling-óriáspandák kutatására hoztak létre központot

2018.06.14. 15:32

Kutatóközpontot hoztak létre a csinling-óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis) tanulmányozására az északnyugat-kínai Senhszi tartományban lévő Hszienben.

A szerdán megnyílt központ munkatársai öt kutatási területre összpontosítanak: a csinling-óriáspanda fajmegőrzésének biológiájára, genetikájára, fiziológiájára, a betegségei megelőzésére és táplálkozására.

Képzéseket is tartanak szakemberek számára, csereprogramokat szerveznek más kutatóközpontokkal és konzultációkat ajánlanak fel - mondta el Tang Suang-zsen, a tartomány erdészeti hivatalának helyettes vezetője.

ÓriáspandaForrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

A központ a 2005-ben alfajként elismert csinling-óráspandára összpontosít. Az óriáspandákhoz képest ennek az alfajnak kisebb és kerekebb a koponyája, rövidebb az orra, és ritkább a szőrzete, mint a szecsuáni alfajoknak. Színük inkább sötét- vagy világosbarna, és nem fekete-fehér.

A kutatóközpontban jelenleg 22, emberek által nevelt óriáspanda él.

A barna óriáspandák első három egyedére a Csinling-hegységben lévő Foping Természetvédelmi Rezervátumban bukkantak 1985-ben, 1990-ben és 1990-ben. A negyediket és az ötödiket Senhszi-tartományban találták 1992-ben, majd 2009-ben.

Egy 2011 és 2013 között végzett országos kutatás szerint 345 óriáspanda él vadon a Csinling-hegység térségében, populációjuk lassan növekszik.