Horrorisztikus, amit ez az imádkozó sáska művel

Vágólapra másolva!
Kutatóknak először sikerült megfigyelnie halakra vadászó imádkozó sáskát.
Vágólapra másolva!

A ragadozó rovar valódi fegyverré fejlődött elülső lábaival egy guppit kapott el egy délnyugat-indiai mesterséges tóban. Hasonló viselkedést korábban még nem sikerült dokumentálni a fajnál.

A vadász egy óriás ázsiai imádkozó sáska (Hierodula tenuidentata), melynek hossza a 6 centit is elérte. Az áldozat ehhez képest parányi, csupán 2-3 centiméter hosszú volt.

Nem ez volt az imádkozó sáska egyetlen fogása, a rovart ötször is megfigyelték a tavacska környékén. Általában a tó mellett vagy a tavi növényeken várakozott, és éjjelente akár két halat is képes volt kifogni.

A kutatók becslése alapján az ízeltlábúnak összesen kilenc guppit sikerült elejtenie.

A szakértők szerint az imádkozó sáskának konkrét kidolgozott stratégiája volt a halak befogását illetően. Tisztán látszott, hogy célzottan a gerincesekre ment, ugyanis számos apró rovar volt a tó környékén, amiket jóval könnyedebben elejthetett volna.

null

null

Képes tanulni a saját hibáiból

Az imádkozó sáskák vadászat közben elsősorban a mozgást figyelik, a formákra és a színekre kevésbé érzékenyek. Mivel a guppi farokúszója viszonylag nagynak mondható, könnyen észre lehetett venni a hal helyváltoztatását.

Az imádkozó sáskák étlapján számos állat szerepel, akár madarakat, gyíkokat, kisebb emlősöket is elejtenek. Minél nagyobb az imádkozó sáska, annál termetesebb példányt tud levadászni.

Ráadásképp képesek tanulni korábbi hibáikból is, ami rendkívüli kognitív képességekre utal.

Az eredményeket a Journal of Orthoptera Research című szakfolyóiratban közölték.