Hazaindultak Ausztráliából a négy hónapja szétválasztott ikerlányok

Nima Dawa sziámi ikrek
A törzsüknél összenőtt ikerpár, Nima és Dawa a műtét előtt
Vágólapra másolva!
Hazaindultak szerdán Bhutánba az immár 19 hónapos ikerlányok, akik csaknem négy hónappal ezelőtt sikeres szétválasztó műtéten estek át Ausztráliában.
Vágólapra másolva!

A törzsüknél összenőve világra jött kislányok, Nima és Dava Pelden arccal egymás felé születtek, egy májon osztoztak, ülni nem tudtak, állni igen, de csak egyszerre.

A melbourne-i Royal Children's Hospital 25 szakembere tavaly novemberben egy több mint hatórás műtét keretében sikeresen szétválasztotta a lányok máját.

Az operációs csoportot vezető Joe Crameri korábban elmondta, hogy a lányok „felépülése kitűnően ment”, és mindketten remekül boldogulnak már egyedül. A műtétet követően a kislányok lassan önállósodtak, függetlenedtek egymástól. Az elmúlt hónapokban egy Melbourne-höz közeli kisvárosban lábadoztak.

A törzsüknél összenőtt ikerpár, Nima és Dawa a műtét előtt Forrás: RCH

A kislányok édesanyja, Bhumcsu Zangmo köszönetet mondott mindenkinek, aki megérkezésük óta segített lányai életének megváltoztatásában.

Nagyjából minden 200 ezer szülésre esik egy összenőtt ikerpár, 40-60 százalékuk élettelenül jön világra. Évente csak néhány elválasztó műtétet végeznek a világon.

A himalájai országból érkezett családot a Children First Foundation nevű, ausztrál székhelyű jótékonysági alapítvány vitte Melbourne-be, és Victoria állam állta az operáció 350 ezer ausztrál dolláros (68 millió forint) költségét.

Nima és Dawa a hazatérés előtt Forrás: Alex Coppel

A melbourne-i gyermekkórházban 2009-ben már sikerrel hajtottak végre hasonló életmentő műtétet, akkor két bangladesi ikerlányt, Trisnát és Krisnát választották szét 32 órás munkával.