Súlyos veszélyeket okoz az európai e-hulladék Afrikában

Ghána
Az Agbogbloshie nevű nyomornegyed Ghánában.
Vágólapra másolva!
Bejut a ghánai táplálékláncba az Európából érkező, illegálisan hasznosított elektronikai hulladékból származó néhány igen veszélyes vegyi anyag - mutatták ki környezetvédők a nyugat-afrikai ország fővárosa, Accra egyik nyomornegyedéből származó tyúktojások vizsgálatából.
Vágólapra másolva!

220-szor több a mérgező anyag az európai szabványhoz képet

Az elektronikai hulladékok hasznosítását nyomon követő Ipen és a Basel Action Network nevű környezetvédő csoportok Accra Agbogbloshie nevű nyomornegyedéből származó tyúktojásokat vizsgáltak; a nyomornegyed lakói bontják szét a Ghánába érkező európai elektronikus hulladékot fémhasznosításra.

Egy férfi elektronikus hulladékot visz az Agbogbloshie lerakóhelyné Accra-ban. Forrás: https://www.theguardian.com/global-development/2019/apr/24/rotten-chicken-eggs-e-waste-from-europe-poisons-ghana-food-chain-agbogbloshie-accra

A negyedben mintegy 80 ezer ember él. Az elemzésből kiderült, hogy egyetlen ilyen tojás elfogyasztásakor

az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározott határértéknél 220-szor több klórozott dioxin kerül az emberi szervezetbe

- olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

Kis mennyiségben is súlyos veszélyt jelentenek a dioxinok

Más mérgező anyagokat - köztük poliklórozott bifenileket - is hasonlóan aggasztó koncentrációban mutattak ki. A dioxinok különösen veszélyesek még kis mennyiségben is, mivel zsírban oldódnak, és felhalmozódnak az élő szövetekben.

Az Agbogbloshie nevű nyomornegyed Ghánában. Forrás: https://www.theguardian.com/environment/gallery/2014/feb/27/agbogbloshie-worlds-largest-e-waste-dump-in-pictures

Egyesek közülük karcinogének, mások az immunrendszert károsítják.

A környezetvédő csoportok jelentése ismételten ráirányítja a figyelmet az Európából Afrikába, Ghánába, Tanzániába és Nigériába érkező mérgező hulladékok szabályozásának problémáira.

Kényelmesebb a fejlődő országokba vinni az e-hulladékot

"Európának magának kell felszámolnia a mérgező e-hulladékot ahelyett, hogy a fejlődő országokba szállítaná, ahol

ezek a veszélyes vegyi anyagok mérgezik a lakosságot, különösen a sebezhető rétegeket, valamint a környezetet


a létező megsemmisítési módozatok és a helytelen kezelési módszerek eredményeként" - mondta Sam Adu-Kumi, a ghánai környezetvédelmi ügynökség illetékese.

Régi monitorokat használnak hídként. Forrás: https://www.theguardian.com/environment/gallery/2014/feb/27/agbogbloshie-worlds-largest-e-waste-dump-in-pictures

Az afrikai országokat nem szabad többé az elektronikus hulladékok szemétlerakó helyeként használni, nincs meg a szükséges technológiai kapacitásunk a szerves mérgező anyagokkal teli hulladék kezelésére - tette hozzá.
(Forrás: MTI)