Minden egyes kifogott brit garnélarák tele volt kokainnal

garnéla
Valamennyi garnélában drog származékokat találtak
Vágólapra másolva!
Brit kutatók vizsgálták az ország keleti térségének természetes vizeit, és megdöbbentek, amikor az összes kifogott garnélarákban kokain maradványokat találtak, amely a mintákban szintén jelen lévő ketaminhoz hasonlóan tudatmódosító hatása miatt igen kedvelt drognak számít. A kutatók eredményeiket az Environmental International tudományos folyóiratban publikálták.
Vágólapra másolva!

Kokaint és más, tiltott szereket találtak

A King's College London kutatói igen meglepődtek, amikor a Suffolk Egyetemmel együttműködve megvizsgálták a Suffolk megyei természetes folyóvizeket és az abban élő állatokat. A szakemberek az édesvízi garnélarák különböző mikro-szennyező anyagainak szintjét is vizsgálták. Az általuk kifogott valamennyi, összesen 15 darab garnélarákban kokain nyomara bukkantak.

Valamennyi garnélában drog származékokat találtak Forrás: pexels.com

– mondta Nic Bury, a Suffolki Egyetem kutatója a The Guardiannek. – A vizsgált valamennyi, összegyűjtött mintában megtaláltuk a kokaint, és más, tiltott szereket, mint például a ketamint, peszticideket és gyógyszermaradványok széles skáláját.

Bekerülhetnek az ivóvízellátó hálózatba is

Bár a drogok, gyógyszerek, rovarirtó szerek és vegyszerek egyelőre alacsony koncentrációban vannak jelen a vadon élő garnélarákok populációjában, Thomas Miller, a King's College London vezetője szerint ezek a vegyületek „egyértelmű veszélyt jelenthetnek a vadvilágra nézve". A brit vizekbe egyre gyakrabban kerülnek különböző kábítószer származékok, és lassan félő, hogy az ivóvízellátó hálózatokba is bekerülnek.

Drogot, rovarirtó szereket és gyógyszermaradványokat találtak az állatok szervezetében Forrás: Andrew Darrington/Alamy Stock Photo/Alamy Stock Photo

– hangsúlyozta Leon Barron kutató. – Talán azért olyan meglepő ez az eredmény, mert ezeket a drogokat talán inkább Londonban tudnánk elképzelni, és semmiképpen sem a kisebb, vidéki vízgyűjtő területeken.

A garnélarák a gasztronómia nagy kedvence

A problémát csak tovább fokozza, hogy a garnélarákot világszerte nagyra becsülik és halásszák, kereskedelmi szempontból ezek a karcsú tengeri állatok az összes rákféle közül a legfontosabbak. A legtöbb garnéla a sós vizek lakója, és méretük is igen változatos, hosszúságuk 2,5 centimétertől 30 centiméterig terjed.

A garnéla kedvelt fogás az éttermekben Forrás: pexels.com

A rákok méltán az európai konyhák sztárjai, változatos ételek nagyszerű alapanyagát jelentik mind az éttermekben, mind a háztartásokban.

A garnéla ráadásul az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, rendkívül jó minőségű fehérjeforrást biztosít. Omega-3 zsírsavakban is gazdag, amely különösen fontos az agyműködés, megfelelő anyagcsere és a szívműködés szempontjából.