Használt fecskendők miatt több mint 500 gyerek fertőződött meg HIV-vel

HIV-vírus
Aggódó szülők keresték fel az orvost, mert a gyerekeknek nem ment le a láza. A vérvizsgáltból kiderült, hogy a kicsik HIV vírussal fertőzöttek.
Vágólapra másolva!
Mintegy 700 embert, többségükben gyermekeket fertőzött meg a HIV-vírus Pakisztán déli részében, egyesek használt injekciós tűvel fertőződtek meg – közölték vasárnap a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Döbbenetes a láncreakció-szerű fertőzéshullám

Hatszáznyolcvanegy ember, közöttük 537 két és tizenkét év közötti gyermek HIV-tesztje lett pozitív tegnapig Szindh tartomány Ratodero körzetében – jelentette be Zafar Mirza, Imrán Hán miniszterelnök egészségügyi tanácsadója sajtótájékoztatóján.

A betegség terjedésének egyik oka a használt fecskendők alkalmazása – tette hozzá a tanácsadó, aki elmondta, hogy több mint 21 ezer emberen végeztek szűrővizsgálatot az övezetben.

Aggódó szülők keresték fel az orvost, mert a gyerekeknek nem ment le a láza. A vérvizsgáltból kiderült, hogy a kicsik HIV-vírussal fertőzöttek Forrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-48348941

Imrán Hán miniszterelnök a betegség megelőzését célzó drasztikus intézkedéseket fog ismertetni, mihelyst megállapítottuk a terjedése pontos okát – mondta Zafar Mirza, hozzátéve, hogy a fertőzés miatt a kormány komolyan aggódik.

Ázsiában Pakisztán ugrott a szomorú második helyre

A hatóságok szerint egy szintén HIV-vírushordozó gyermekorvosról terjedt el a fertőzés Ratoderóban. Az orvos, aki azóta rács mögött ül, tagadja, hogy tudatosan fertőzte volna meg pácienseit.

Pakisztán sokáig alacsony HIV-fertőzöttségű ország hírében állt. Mostanra azonban

a vírus aggasztó mértékben terjed, főként a kábítószer-élvezők és a szexmunkások körében.


Az ENSZ adatai szerint a 2017. évi mintegy 20 ezer új pakisztáni megbetegedéssel az AIDS terjedésének az üteme a második leggyorsabb Ázsiában.

Hatósági hanyagság és vidéki sarlatánok

A gyorsan növekvő népességű országban a hatóságok hanyagsága miatt hiányos az egészségügyi infrastruktúra, a falusi közösségek különösen ki vannak téve a kétes orvoslásnak.

HIV-vírusok elektronmikroszkópos felvételen Forrás: Science News for Students

„A kormány által ismertetett adatok szerint mintegy 600 ezer sarlatán működik az országban, közülük mintegy 270 ezer Szindh tartományban praktizál” – emlékeztetett májusban az ENSZ AIDS-ellenes programja, az UNAIDS.

„Takarékossági szempontból ezek a sarlatánok több paciensnél is használják ugyanazt a fecskendőt.

Ez lehet a megbetegedések növekedésének az oka” – mondta Szikandar Memon, a Szindh tartománybeli AIDS-ellenes program vezetője.

(Forrás: (MTI/AFP)