Ismeretlen középkori magyar várat tárnak fel Nógrádban

Baglyaskő
Károly Róbert magyar király viaszszobra a visegrádi Fellegvári Panoptikumban. Miután Csák Máté alulmaradt a királlyal szemben, felhagyta Baglyaskő erősségét
Vágólapra másolva!
Az 1200-as években épült Baglyaskő várának feltárásán dolgozik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Salgótarjánban, a leleteket kiállításon mutatják majd be - tájékoztatta az MTI-t az igazgatóság osztályvezetője hétfőn.
Vágólapra másolva!

Talajradarral és lézeres vizsgálatokkal akadtak a vár nyomára

A hiánypótló munkát az Interreg VA Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Élő örökség elnevezésű projektjéből finanszírozzák - közölte Nagy Júlia, a BNPI Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztályának vezetője, hozzátéve:

a salgótarjáni Baglyaskő Árpád-kori vára eddig csak írásos forrásokból volt ismert,

terepi kutatások nem folytak a területen.

A várat valószínúleg IV. Béla uralkodása idején emelték Forrás: Wikimedia Commons

Az ásatásokat a salgótarjáni Dornyay Múzeum irányítja. Mint ismertette, a feltárási szelvények kijelölése előtt megtörtént a lelőhely lézeres távérzékeléses felmérése és drónfelvételek is készültek.

Baglyaskő romjairól készített 18. századi metszet Forrás: Várlexikon

A fás szárú növényzettel nem borított részeken talajradaros felmérés is történt, amely a másfél-két méter mélységben lévő tárgyakról elektromágneses impulzusok segítségével adott képet.

Komplex és a legkorszerűbb technikai eszközöket felvonultató kutatással határolták be a középkori erősség ásatási szelvényeit Forrás: Wikimapia

A felszínen fémkeresős módszerrel történt kutatás.

Ezek alapján négy feltárási szelvényt jelöltek ki. Sikerült feltárni az 1200-as években épült Árpád-kori várhoz tartozó kettős védelmi vonal egy-egy részletét is.

Egykor Csák Máté birtokolta az erősséget

Az ismert források szerint a vár az 1300-as évek elején a Kacsics nemzetség tulajdonából Csák Máté tartományúr tulajdonába került, és miután ő vereséget szenvedett Károly Róbert királlyal szemben, a várat felhagyták.

Károly Róbert magyar király viaszszobra a visegrádi Fellegvári Panoptikumban. Miután Csák Máté alulmaradt a királlyal szemben, felhagyta Baglyaskő erősségét Forrás: MTI/Marjai Janos

Az osztályvezető tájékoztatása szerint

már a fémkeresős vizsgálat is megcáfolta a vár sorsára vonatkozó korábbi ismereteket,

hiszen az Árpád-koron kívül huszita időszakra, valamint Mohács utáni, Ferdinánd-kori időszakra utaló leletek is előkerültek, tehát voltak a vár történetének későbbi periódusai.

Megtalálják II. Lajos király holttestét, a mohácsi csata után. Baglyaskő várát a régészeti leletek tanúsága szerint Mohács után is használhatták Forrás: Wikimedia Commons

Az ásatások során korai Árpád-kori leleteket nem sikerült feltárni, az eddig feltárt leletek a 13-17. századból származnak.

Mindezekből arra lehet következtetni - tette hozzá -, hogy az 1300-as évek elején elpusztult Árpád-kori várat a későbbi csatározások során újra használták, és a védműveket megerősítették.

A régészeti bizonyítékok szerint még a Rákóczi-szabadságharc idején is védelemre használhatták az erődöt Forrás: Wikimedia Commons

Mint ahogy azt a kutatások más nógrádi váraknál is kimutatták, a huszita időkben, a török hódoltság és a Rákóczi-szabadságharc idején vívott harcok idején Baglyaskő ugyancsak védelmi szerepet tölthetett be.

Látogatóközpont nyílik a 13. századi romok mellett

A területről korábban gyűjtöttek már őskori leleteket, és ilyenek most is előkerültek valamennyi szelvényből.

Feltártak három kemencét, három cölöphelyet valamint egy gödröt, amiből arra lehet következtetni, hogy egy őskori település részletébe sikerült beleásni.

Az Árpád-korból nem, de az őskorból maradtak fenn leletek az egykori vár környékén Forrás: Várlexikon

Az előkerült kerámiatöredékek azt mutatják, hogy az őskorban több kultúra is itt hagyta nyomát. A neolitikus/újkőkori zselizi, a középső rézkori és késő rézkori kultúrák, a korai/középső bronzkori hatvani és a késő bronzkori Kyjatice kultúra számos maradványa került elő.

A BNP salgótarjáni látogatóközpontjában fogják kiállítani a régészeti leleteket Forrás: Salgótarján Turizmus

Az ásatáson előkerült tárgyakat a szükséges vizsgálatok és konzerválás után, a feltárás befejezését követően a vár maradványai mellett kiépített Baglyaskő Látogatóközpontban fogják kiállítani.

(Forrás: MTI)