Ilyet még senki sem látott: hatalmas fehér cápa tépte szét fajtársát

nagy fehér cápa
A nagy fehérnél is ismert a méhen belüli kannibalizmus
Vágólapra másolva!
A kannibalizmusra való hajlam már régebb óta ismert bizonyos cápafajoknál, ám a fajtárs elleni támadásokat csak nagyon ritkán lehet megfigyelni nyíltvízi körülmények között. Egy forgatócsoportnak, - amely éppen a nagy fehér cápákról készített dokumentumfilmet az ausztrál vizeken-, döbbenetes élményben volt része, amikor egy óriási nagy fehér rontott rá a hajó körül köröző kisebb cápára, és széttépte azt.
Vágólapra másolva!

A legismertebb és legnagyobb húsevő cápa számít az egyik legritkábbnak

A National Geographic stábja a nagy fehér cápákról forgatott dokumentumfilmjéhez készített felvételeket a dél-ausztráliai Neptun-szigetek térségében.

A dél-ausztráliai Neptun-szigetek térsége a világtenger egyik legfontosabb nagy fehér cápa hot spotja Forrás: Getty Images/iStockphoto/photosbyash/Photosbyash

A filmesek teljesen váratlanul egy különösen ritka és drámai esemény szemtanúivá váltak,

amit sikerült is megörökíteniük.

A területről tudni kell, hogy a világtenger egyik legfontosabb nagy fehér cápás „hot spotjának" számít, ahol e közismert, ám rendkívül ritka tengeri nagyragadozót viszonylag jelentős egyedszámban lehet észlelni szezonálisan.

A felszínt kémlelő nagy fehér a Neptun-szigetek vizein Forrás: Reddit

A nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) széles körű ismertsége ellenére az egyik legritkább cápafajnak számít:

a világtenger fehércápa populációjának teljes állományát alig 2500-3000 egyedre becsülik

a tengerbiológusok.

Felszín alatt cserkésző nagy fehér Forrás: Elter Tamás

Jó eséllyel csak a kaliforniai Farallon-, illetve a mexikói Guadalupe-sziget térségében, a dél-afrikai Vals-öbölben, valamint ugyanitt Gansbaai vizein és a Mossel-öbölben, továbbá az ausztráliai Neptun-szigetek környékén lehet megfigyelni ezt a híres ragadozót.

A nagy fehér a legméretesebb húsevő cápafaj Forrás: VT.co

A Neptun-szigetek térsége az itt élő jelentős oroszlánfóka-kolóniák valamint a hűvös víz miatt válhatott a nagy fehér cápák egyik kedvelt gyülekezőhelyévé.

Nem véletlen, hogy a National Geographic Wild forgatócsoportja is ezt a helyszínt választotta ki a dokumentumfilm egyes jeleneteinek az elkészítéséhez.

Egyetlen harapással megölte fajtársát a gigász

Július elején a NatGeo Wild stábja éppen a Golden Coast közelében kutatott nagy fehér cápák után. Az operátorok egy jól kidolgozott csalizási technikával csalogatják a hajó közelébe a veszélyes ragadozókat.

A nagy fehér roppant kíváncsi tengeri ragadozó Forrás: Elter Tamás

Először vérből és halbelsőségekből álló kotyvalékot öntenek a vízbe úgy, hogy az áramlás messzire elvigye és szétterítse az olajos folyadékot valamint húscafatokat az óceán felszínén.

A nagy fehér cápa csalogatás halvér és halolaj vízbeöntésével kezdődik Forrás: Elter Tamás

A fehér cápák nagy távolságról, akár másfél kilométerről is kiszúrják a számukra ínycsiklandó szagokat az orrnyílásukban lévő rendkívül érzékeny kemoreceptoroknak köszönhetően.

Ha a cápa már a hajó közelébe úszott, egy bójás kötélre rögzített tonhaldarab bedobásával tartják fenn az érdeklődését Forrás: Elter Tamás

Amikor a szagingert követve a hajó közelébe érnek, egy bójás kötélre rögzített és vízbe dobott nagyobb tonhal darabbal tartják fenn az érdeklődésüket,

hogy a felszínről, illetve a víz alá leeresztett ketrecből hosszabb ideig megfigyelhetőek maradjanak a ragadozók.

Csalira ráharapó nagy fehér cápa Forrás: Elter Tamás

A személyzet először egy 3,6 méter hosszú kifejlett hím egyedet csalogatott ezzel a módszerrel a kutatóhajó közelébe. Sikerült is felkelteniük a szagot fogott ragadozó érdeklődését, a nagy fehér a hajó közvetlen közelében maradt, és körözni kezdett.

Ha sikerült felkelteni az érdeklődését, a nagy fehér a hajó közelében marad Forrás: Elter Tamás

Ekkor teljesen váratlanul egy hatalmas, 6 méter hosszú példány bukkant fel,

amely alulról támadva mart bele a nála kisebb, de ugyancsak méretes fajtársába.

A hasat ért harapás azonnal megölte a kisebb, 3,6 méter hosszú hím egyedet Forrás: Daily Express

Az óriási nagy fehér először fajtársa hasi testtájából harapott ki egy hatalmas darabot, majd pedig a hátát ragadta meg, leszakítva a megtámadott nagy fehér cápa háromszög alakú hátúszóját.

A ritka észlelés újabb bizonyíték a nagy fehér kannibalizmusa mellett Forrás: Australian News

A hasi tájat ért brutális erejű harapás csaknem kettészakította a váratlan támadás áldozatául esett cápát,

amelynek súlyosan megcsonkított tetemét a kutatók kiemelték a fedélzetre.

A rendkívül ritka támadásról rögzített képsorokat a National Geographic Wild július 15. és július 23. között vetített Cannibal Sharks, azaz Kannibál cápák című sorozatában tervezik bemutatni.

Horrorisztikus testvér-kannibalizmus dúl az anyaállat méhében

A tudomány közel 500 cápafajt ismer jelenleg, és ezek között szép számmal akadnak kannibalizmusra hajlamos fajok. A heringcápa-alakúak rendjén (Lamniformes) belül, - ahová a nagy fehér cápa is tartozik -, számos kannibál faj ismert.

A kannibalizmusnak két fajtáját különböztethetjük meg a cápák világán belül;

az ivadékok közti kannibalizmust, valamint a kifejlett példányok által a kisebb fajtársaik ellen elkövetett agressziókat. A cápaalakúak (Selachiimorpha) szaporodásbiológiája igen különleges; egyaránt vannak köztük tojásrakó, ál-elevenszülő (ovoviviparius,) valamint elevenszülő (viviparius) fajok.

A tigriscápa (Galeocerdo cuvier) szintén ál-elevenszülő faj, és az egyik legtermékenyebb kékcápa-félének számít, amely akár 80-90 ivadékot is a világra hoz Forrás: Elter Tamás

Az ál és valódi elevenszülő fajoknál az ivadékok a nőstény testén belül fejlődnek ki, az emlősökhöz hasonlóan. A lamnoidoknál, azaz a heringcápa-alakúaknál

különösen gyakori az úgynevezett uteruszon, vagyis méhen belüli kannibalizmus.

Homoki tigriscápa (Carcharias taurus) a dél-afrikai Aiwal Shoal zátony vizein. A lamnoid fajoknál különösen gyakori az uteruszon belüli, illetve a fitalabb vagy kisebb fajtársak elleni kannibalizmus Forrás: hemis.fr/Dirscherl Reinhard

( Az ál- illetve elevenszülő fajoknál az ivadékok ugyanúgy placentán fejlődnek ki, mint az emlősöknél az embriók) A tengeri akváriumokból jól ismert egyik lamnoid, a közepes- nagytestű homoki tigriscápa (Carcharias taurus) általában csak egyetlen ivadékot hoz világra, aminek az az oka,

hogy a nőstény testén belül kifejlődő ivadékok közül a legerősebb felfalja a testvéreit.

A homoki tigriscápa (Carcharias taurus) ivadékai közül csak a legerősebb születik meg, aki még a méhen belül felfalja a testvéreit Forrás: Elter Tamás

A nagy fehér cápa ugyancsak ál-elevenszülő lamnoid, amelynél szintén ismert a méhen belüli kannibalizmus.

A nagy fehérnél is ismert a méhen belüli kannibalizmus Forrás: Elter Tamás archívuma

A homoki tigriscápa – ha van rá alkalma- az újszülött ivadékot is megtámadja és megeszi.

Erre vezethető vissza, hogy hiába párosodnak a tengeri akváriumokban tartott példányok, az utódot általában nem sikerül megmenteni, mert amint megszületett, felfalják a fajtársak.

A tengeri akváriumokban tartott homoki tigrisek ugyan párosodnak, de az ivadékokat azonnal felfalják Forrás: Elter Tamás

A nagy fehér cápáknál egyelőre még nem ismert az ivadékaival szembeni kannibalizmus, de a kifejlett fajtársait bizonyos körülmények között megtámadja, amit a mostani megfigyelés is alátámaszt.