Tudja-e, hogy miért futnak a férfiak gyorsabban, mint a nők?

eocén
A tanulmány szerint a tartós felmelegedés miatt összezsugorodhat az átlagos testméret
Vágólapra másolva!
A futást, mint sportot a férfiak és a nők egyaránt szeretik és élvezik függetlenül attól, hogy csak hobbiból kocognak, versenyeznek, maratont futnak vagy csak egy pályán haladnak körbe-körbe. A helyszín megválasztása azonban szinte mindegy; a férfiak általában gyorsabbak, mint a női futó társaik.
Vágólapra másolva!

A tesztoszteron lehet az egyik felelős

Miközben a férfiak és a nők is keményen edzenek a minél jobb teljesítmény végett, az előbbiek átlagban mégis gyorsabban futnak, mint az utóbbiak. A világ leggyorsabb férfija körülbelül egy másodperccel gyorsabb 100 méteres távon, mint a világ leggyorsabb női futója:

Usain Bolt 9,58 másodperc alatt teljesítette ezt a kihívást, szemben Florence-Griffith Joyner 10,49 másodperces idejével.

A nemek közötti ilyesfajta különbségre sokrétű válasz létezik, aminek köze van többek közt a hormonokhoz és a testmérethez.

– magyarázta Dr. Emily Kraus, a kaliforniai Stanford Health Care elsődleges egészségügyi sportorvosa. – Felnőttként egyes férfiak testében akár hússzor több a tesztoszteron, mint a nőknél.

A férfiakban rejlő tesztoszteronnak jelentős szerepe van az izomtömeg kialakításában Forrás: pexels.com

Az Endokrinológiai Társaság (Society of Endocrinology) szerint a tesztoszteron nagyobb szerepet játszik az életünkben, mint azt sejtenénk.

Többek között növeli a csontsűrűséget és a csontszilárdságot, valamint a vörösvérsejtek számát, tehát jót tesz a csontoknak és javulást hoz a vérszegénységben szenvedőknek.

Jelentős szerepe van az izomtömeg kialakításában és megtartásában, valamint az energiaszint növelésében.

Az ösztrogének hátrányt jelentnek

A tesztoszteron a legfontosabb férfi szexuális hormon, aminek jelentős szerepe van a férfiak egészséges, erőteljes fizikumának kialakulásában.

– mondta Dr. Emily Kraus. – A férfiaknak viszont nagyobb az izomtömege.

A nők ösztrogénszintje néhol előnyt, máshol hátrányt jelent Forrás: pexels.com

Egy férfi lábának körülbelül a 80 százalékát izom borítja, míg a nők esetében ez csupán 60 százalékot tesz ki.

A kutatók szerint ez az extra izom segíthet a férfiaknak gyorsabban futni, amit a férfiak izmaiban található, általában nagyobb izomrostok is segítenek.

Ezenkívül a nők szervezetében ott vannak az elsősorban női hormonnak tekinthető ösztrogének. Ennek a nemi hormonnak az egyik legfontosabb feladata a csontok szilárdságának fenntartása, összetételének megőrzése is, de elősegítik egyes ásványok, például a kalcium és a foszfor beépülését is.

Már a testalkat és a testméret is befolyásolja a különbségeket Forrás: ©grki - stock.adobe.com/Photographer: Grki

Befolyásolja a vázizomzat fejlődését és a testzsír eloszlását. Utóbbit könnyen növelheti is, ami elhízáshoz vezethet.

Az ösztrogénhormonok magas szintje azonban futás közben hátrányt jelenthet a nőknek a férfiakkal szemben.

Férfiaknál magasabb a maximális oxigén felvételi szintje

A kérdéskör megválaszolásához azonban nem szabad elfelejteni egy másik, igen fontos tényezőt, a testméretet. Emiatt a nők tüdeje átlagosan kisebb, mint a férfiaké, tehát a maximális oxigénfogyasztásuk is alacsonyabb.

A test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyisége (VO2-értéke) megmutatja, hogy hány milliliter oxigént szállít és vesz fel a test 1 kilogrammja percenként (ml/kg/min).

Ülő nők esetében ez 33 ml/kg/min, férfiaknál viszont 42 ml/kg/min a Medicine and Science in Sports and Exercise tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint. Nagymértékben meghatározza viszont az edzettségi szint, a genetika, valamint az életkor.

Ennél a sportnál a hosszabb lábak kifejezett előnyt biztosítanak Forrás: Getty Images

Az elit futóknál a „maximális oxigén felvételi szintje" jóval magasabb, de itt is a férfiak produkálnak jobb értékeket, mint a hölgyek.

– mutatott rá Kraus. – Ez azt jelenti, hogy a nőknek keményebben kell edzeniük ahhoz, hogy belélegezzék ugyanazt az oxigént, amely el tud jutni az izmokhoz és képes hasznosulni a sejtekben.

Ráadásul nem csak a testméretük, hanem a szívük is kisebb a nőknek.

Az oxigént az egyes szervekhez az érhálózaton keresztül a vér juttatja el; keringési rendszerünk középpontjában pedig a szív áll, a vért szállító erek pedig hálózatot alkotnak, és különböző keresztmetszetűek.

A szívméret is meghatározó lehet Forrás: pexels.com

A kutatók szerint annak ellenére, hogy a nők pulzusa általában magasabb, ám ez nem elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a lassabb szívverést. Ez Dr. Emily Kraus állásfoglalásában azt jelenti, hogy

kevesebb vér és kevesebb oxigén kerül a nők izmaiba.

És hogy ezt tovább részletezzük, a nők szervezetében kevesebb a hemoglobin, a vörösvértestekben levő protein, amely oxigént szállít a test szöveteihez, beleértve az izmokat is.

Kifejezett előnyt jelent a keskeny csípő

És ami a biomechanikát, az élő szervezetek mozgásainak mérnöki szemmel való tanulmányozását jelenti, a férfiaknak általában hosszabb a lábuk, mint a nőknek. Ez pedig azt is magával hozza, hogy „több helyük van az izomzatra" és hosszabb a lépéshosszuk is.

Az a bizonyos csípőméret sem elhanyagolható különbség Forrás: pexels.com

– mondta Dr. Miho Tanaka ortopédiai sebészeti professzor, a Johns Hopkins Medicine Women's Sports Medicine Program igazgatója. – Az izmok akkor működnek igazán hatékonyan, amikor minden összhangban van; ha valakinek olyan keskeny a csípője, mint egy férfinak, akkor a nőkkel ellentétben teljesen más, egyenes vonalú ez a mozgás, tehát minden testrész abba az irányba mozdul, amerre futunk.

A nők és férfiak közötti futóversenyen nem kérdés, hogy ki indul nagyobb előnnyel Forrás: Getty Images/wundervisuals/Wundervisuals

Hozzátette: a szélesebb csípővel megáldott hölgyek esetében azonban ezeknek az izmoknak „majdnem teljesen ki kell fordulniuk, ami igen messze van az optimálistól".

Ez azonban nem jelenti egyenes arányban azt, hogy nők képtelenek gyorsan futni, de a kutatók szerint ez is egy a számos tényező közül, ami megmagyarázza, hogy a nők miért lassabb futók, mint hímnemű társaik.