Az énekesmadarak tengeri átkelését vizsgálják magyar kutatók

fülemülestike
A fülemülestike (Acrocephalus melanopogon) a mediterránium édes illetve brakkvizes nádasaiban tölti a telet. Évente kétszer költ, 4-5 tojást rak le.
Vágólapra másolva!
Az énekesmadarak Albánia és Olaszország közötti átkelését vizsgálják magyar kutatók egy albán és olasz részvétellel zajló madár- és természetvédelmi expedíció keretében.
Vágólapra másolva!

Az énekesmadarak tengeri átkelését vizsgálják magyar kutatók

Magyar ornitológusok 18 éve kutatják az adriai-tengeri madárvonulási útvonalakat és a balkáni nádasok szerepét a madárvonulásban. Fő kutatási témájuk a fülemülesitke - olvasható a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.
Ez a nagyjából tízgrammos nádi énekesmadár érzékenysége miatt hamar reagál az élőhelyi változásokra, ezért állományának nyomon követése fontos természetvédelmi feladat. A kutatók idén a madarak tengeri átkelését vizsgálják.

Az elmúlt évtizedekben csökkent a fülemülesitkék száma a Kárpát-medencében.

A Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület ezért több expedíciót - eddig 39-et - szervezett a Földközi- és a Fekete-tenger partvidékére, hogy a kutatások eredményeivel segítsék a természetvédelmi szervezetek munkáját.
A szervezet idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint albán és olasz szervezetekkel közösen kezdett vizsgálatba.

A Lumin folyó nádasa. Forrás: http://www.mme.hu/eredmenyekkel-tertek-haza-magyar-madaraszok-albaniabol

A mostani expedíciót azután hívták életre, hogy egy Albániában gyűrűzött fülemülesitkét a tavaszi vonulás során Észak-Olaszországban fogtak vissza. "Ez is azt a feltételezést erősíti, hogy az

Otrantói-szorosnál madárvonulás szempontjából kulcsfontosságú nádas területek lehetnek.

Ezt a felvetést szeretnénk vizsgálni" - idézi a közlemény Németh Ákost, az expedíció vezetőjét.
A szakemberek a vonuló madarak számára rendkívül fontos Otrantói-szoros két oldalán lévő vizes élőhelyeken végeznek madárgyűrűzést, megvizsgálják és dokumentálják a térség szerepét a madárvonulásban.

A turizmus veszélyezteti a vonulomadarak számára fontos nádasokat

"Az albániai Orikumban évek óta folyó kutatás eredményeként tudjuk, hogy ezen a területen rengeteg sitke mozog. Nemrégiben egy publikációnkban arról is beszámoltunk, hogy az olasz csizma kedvezőbb telelő terület, mint a Balkán. Az Otrantói-szoros pedig a tengeri átkelésre legalkalmasabbnak tűnő útvonal, így a szoros két oldalán található nádasok szerepe meghatározó lehet, ezek szolgálhatnak a madarak számára pihenő- és tankolóhelyként" - fejtette ki a szakember.

A fülemülestike (Acrocephalus melanopogon) a mediterránium édes illetve brakkvizes nádasaiban tölti a telet. Évente kétszer költ, 4-5 tojást rak le. Forrás: http://www.mme.hu/eredmenyekkel-tertek-haza-magyar-madaraszok-albaniabol

Németh Ákos szerint a gyorsan fejlődő turizmus veszéllyel fenyegetheti a vonuló fajok számára nélkülözhetetlen tengerparti nádasokat. Reményeik szerint a friss adatok a helyi természetvédelmi tevékenységekre is pozitív hatással lesznek.
(Forrás: MTI)