Meglepő segítőtársakat kaptak a pálmaolaj-termelők

olajpálma Side by Side Palm Oil in West Sumatera  sumatera ANIMAL forrestry palm oil PLANTATION conservation education SCHOOL CHILD labor
Olajpálma termésének betakarítása
Vágólapra másolva!
Fenntarthatóbbá teszik a pálmaolaj-termelést a patkányra vadászó majmok.
Vágólapra másolva!

Az emsemakákók (Macaca nemestrina) patkányokra vadásznak a pálmatörzsek között, így ez a makákófaj fenntartható alternatívát jelent a patkányméreggel szemben, amely nemcsak drága és gazdaságtalan, hanem más állatokat és általában a környezetet is károsítja - fejtették ki német, malajziai és brit kutatók a Current Biology című szaklapban.

A szakértők az emsemakákókat egy pálmaolaj-ültetvényen figyelték meg Malajziában. A becsléseik szerint egy néhány tucat egyedből álló makákócsoport egy év alatt legalább háromezer patkányt fogyaszt el.

Bár a majmok az olajpálma gyümölcsét is pusztítják, azt jóval kisebb mértékben. Az állatok a vadászterületükön csak a termés kevesebb mint egy százalékát teszik tönkre - írják a kutatók.

Olajpálma termésének betakarítása Forrás: NurPhoto/Donal Husni/NurPhoto/Donal Husni

Az ültetvények tulajdonosai viszont egy patkányvész esetén jóval magasabb, mintegy tízszázalékos veszteségre számíthatnak.

A kutatók kimutatták, hogy a patkányok száma a rendszeresen az ültetvényre látogató majmoknak köszönhetően több mint 75 százalékkal csökkent. A szakértők a pálmaolaj-termelőkkel és civil szervezetekkel együttműködve igyekeznek megfelelő módszert találni az ökológiai szempontból előnyösebb patkányirtásra. A makákópopuláció védelmére és egyben a biodiverzitás növelésére a vadállatok számára folyosók kialakítását tervezik.

Malajziában mintegy hatmillió hektár földterületet használnak olajpálma-termesztésre, ezzel ez az ország a pálmaolaj fő előállítója. Pálmaolajat használnak többek között élelmiszerekben, kozmetikumokban, mosószerekben és bioüzemanyagokban is.

Az olajpálma termesztéséhez szükséges területek kialakításához azonban sok helyen az esőerdőket irtják ki. A Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) 2018 közepén figyelmeztetett a pálmaolaj-termelés faji sokszínűségre gyakorolt megsemmisítő hatására, különösképpen Malajziában és Indonéziában.