Két év után visszatért a Földre a pilóta nélküli űrrepülőgép

X-37b űrrepülőgép
Az X-37b landolás után
Vágólapra másolva!
Két évig tartó titkos út után visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe – jelentette be a Pentagon vasárnap.
Vágólapra másolva!

A Pentagon közlése szerint az X-37B típusú űrrepülő a floridai Kennedy Űrközpontnál ért Földet, rekord hosszúságú, 780 napig tartó űrutazás után.

Az űrutazás konkrét céljáról a Pentagon csak annyit tudatott: a Boeing által gyártott űrrepülő katonai technológiákat próbált ki.

Az űrrepülőgép, amelyet szakértők az űrhajó és a rakéta "keverékeként" írnak le, alig nagyobb egy kisbusznál és sok tekintetben hasonló a NASA 2017-ben felbocsátott SpaceX Falcon típusú űrsiklójához. Szakértők szerint

titkosított technológiákkal végzett kísérletet többek között a világűrben történő hosszas tartózkodás hatásairól, következményeiről.

Barbara Barrett, a Pentagon légierőért felelős – újonnan kinevezett – államtitkára vasárnapi nyilatkozatában azt hangoztatta: "az X-37B küldetése az újrahasznosítható űrrepülőgépek fontosságát bizonyítja. Minden, egymást követő küldetés növeli nemzetünk képességeit a világűrben".

– ezt David L. Goldfein, a légierő vezérkari főnöke hangsúlyozta közleményében.

Az előző X-37B típusú űrrepülőgép 718 napig tartózkodott a világűrben, és 2017-ben tért vissza a Földre.