Varázsgombával veszik fel a harcot a depresszió ellen

varázsgomba
A varázsgombában egy pszilobicin nevű halucinogén, pszihoaktív alkaloid található.
Vágólapra másolva!
Varázsgombával győznék le a depressziót svájci kutatók. Az összefoglaló néven általában varázsgombaként emlegetett gombafajokban (leginkább a psylocibe nemzetségben) megtalálható a pszilocibin nevű pszichoaktív alkaloid, amely hallucinogén hatású.
Vágólapra másolva!

Varázsgombával győznék le a depressziót svájci kutatók

A fogyasztásakor fellépő érzékelési állapot hasonlatos az úgynevezett éberségi meditációhoz. Ezek az anyagok segíthetnek a stressz leküzdésében és a boldogságérzet tartóssá tételében.
A Zürichi Egyetem csütörtöki közleménye szerint a Zürichi Pszichiátriai Egyetemi Klinika (PUK) kutatóinak sikerült bizonyítaniuk, hogy

a pszilocibin nemcsak boldogságérzetet okoz, hanem megakadályozza a hallucinogén anyagok használatakor fellépő negatív kísérőjelenségeket is.

Normális esetben a hallucinogén anyagok fogyasztásakor negatív érzetek térhetnek vissza újra és újra. Szintén felléphetnek pszichés zavarok, például a depresszió jellegzetes tünetei is.

A varázsgombában egy pszilobicin nevű halucinogén, pszihoaktív alkaloid található. Forrás: https://www.bbc.com/news/health-41608984

A PUK öt napon át tartó vizsgálatában 40 önkéntes vett részt. A negyedik napon egy úgynevezett kettős vak tesztet végeztek: vagy egy adag pszilocibint vagy placebót adtak a résztvevőknek.

Sikeresnek bizonyult a kísérlet

Különböző mérésekkel a tudósok kimutatták, hogy a meditáció növelte a pszilocibin pozitív hatásait. Ugyanakkor az anyag ellensúlyozta a pszichedelikus élmény negatív aspektusait.

A vizsgálat után négy hónappal is pozitívabb pszichoszociális viselkedést mutattak azok a résztvevők, akik pszilobicint kaptak

- közölte az egyetem.
A Zürichi Pszichiátriai Egyetemi Klinika szerint eredményeik alapján a jövőben új terápiás módszereket dolgozhatnak ki, többek között a depresszió kezelésére.

(Forrás: MTI)