Csodával határos módon menekült meg az áramütést szenvedett rétisas

megmentett rétisas
Vágólapra másolva!
Áramütés után felgyógyult rétisast (Haliaeetus albicilla) engedtek vissza a természetbe, a ragadozó madarat a Kiskunsági Nemzeti Park, a Fővárosi Állat és Növénykert és a Szegedi Vadaspark együttműködésével sikerült megmenteni.
Vágólapra másolva!
Maradandó sérülés nélkül megúszta a madár az áramütést Forrás: Puskás József/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Veprik Róbert, a szegedi állatkert igazgatója elmondta, az áramütött madarat Vaskút környékéről vitte be a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába a nemzeti park természetvédelmi őre.

A sas állapota kezdetben nem volt túl biztató. Az áramütés ugyanis sokszor végzetes baleset, és ha meg is tudják menteni az állatot, annak ára többnyire a sérült végtag elvesztése.

Ezt végül sikerült elkerülni, úgy, hogy a madár a budapesti állatkertben is kapott kezelést.

A rétisast a budapesti állatkertben is kezelték Forrás: Puskás József/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A sérült sas végül annyira erőre kapott, hogy elérkezett a szabadon engedésének ideje, hiszen a természetvédelmi szakemberek fő törekvése, hogy a vadonból bekerült állatokat visszajuttassák élőhelyükre.

A ragadozót a nemzeti park munkatársaival közösen engedték szabadon a Saséri-holtágnál, Sándorfalva térségében.

A rétisas a legnagyobb termetű ragadozó madarunk

A rétisas Magyarország területén előforduló legnagyobb termetű ragadozó madár, testmagassága meghaladhatja a 90 centimétert, széles, tompán végződő szárnyainak fesztávolsága pedig megközelítheti a 2,5 métert. A fiatalabb példányok feje, farka és csőre sötétbarna, az idősebb állatok tollazata világosabb, rövid, ék alakú farkuk fehér, hatalmas csőrük pedig sárga.

Szárnyaik fesztávolsága megközelítheti a 2,5 métert is Forrás: Puskás József/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Fészkét kiemelkedő szirtekre, magas fákra rakja. Sziklás tengerpartok, zavartalan édesvizek környékén fordul elő. Rendszerint alacsonyan száll a víz fölött, és a felszín közelében úszó halakat kapja el, vízimadarakat, kisebb emlősöket, nyulakat, sőt gyengébb őzgidát is zsákmányol.

A rétisas zavarásra és a környezet állapotára érzékeny faj. Állománya az élőhelyek csökkenése és a mérgezések miatt az 1970-es években Európában kritikus szintet ért el.

Magyarországon rendszeresen fészkel a folyók menti galériaerdőkben és idős tölgyesekben. Hazai állománya meghaladhatja a 250 párt, és évente több száz példány érkezik telelni a Baltikumból.

A rétisas érzékeny a zavarásra és a környezet állapotára Forrás: Puskás József/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság