Nem a trópusi, hanem a fiatal erdők a legnagyobb szén-dioxid elnyelők

2019.02.20. 19:00

A viszonylag fiatal, 140 évnél nem idősebb fákkal borított területek rejtik a világ erdőségeiben lévő széndioxid-elnyelő területek több mint felét, nem pedig a trópusi esőerdők - állapították meg a Birminghami Egyetem kutatói.

Sokáig úgy gondolták, a trópusi esőerdők a legnagyobb szénelnyelők

Az erdők fontos széndioxid-elnyelő területek, vagyis olyan ökoszisztémák, amelyek nagy mennyiségű szén-dioxidot képesek megkötni és elraktározni. A kutatók eddig úgy vélték, hogy ennek a munkának az oroszlánrészét az egyenlítőhöz közeli, sűrű trópusi erdők végzik - írta a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Trópusi esőerdő SzumátránForrás: Opiliones Wiki - Fandom

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált mostani tanulmány készítői az erdők korára vonatkozó adatokat és számítógépes modelleket ötvözve végezték el a globális bioszféra legfrissebb elemzését.A kutatók megnézték, hogy 2001 és 2010 között mekkora mennyiségű szén-dioxidot nyeltek el az öreg erdőterületek és az eredményt összevetették a fiatalabb erdők szénelnyelő kapacitásával. Ezek a fiatal fák általában olyan területeken nőnek, amelyeket korábban mezőgazdasági célokra használtak, fakitermelés vagy tűz áldozatává váltak.

A mérsékelt övi erdőknek nagyobb a szénelnyelő kapacitása

A szakemberek korábban úgy vélték, hogy az erdők szénelnyelő kapacitása döntően a légköri szén-dioxid-koncentráció megtermékenyítő hatásával áll összefüggésben. A kutatók azonban most megállapították, hogy

az újrafásított területek hatalmas mennyiségű szenet kötnek meg,

ami nemcsak a megtermékenyítő hatásnak, hanem a fák fiatal korának köszönhető. Az erdők teljes szén-dioxid-elnyelő kapacitásának nagyjából 25 százalékáért a "kortényező" a felelős.

Mérsékelt övi fiatal erdőségForrás: Elter Tamás

A szakemberek azt is megállapították, hogy a fák korával összefüggő szénelnyelő kapacitás nem a trópusi területekre, hanem a közepes és magas földrajzi szélességen lévő erdőkre jellemző a leginkább.

Alapvető lehet ez a felismerés az erőgazdálkodásra

"Fontos, hogy tiszta képet kapjunk a szén-dioxid-megkötés helyéről és mikéntjéről, mivel ez a tudás segít célzott és átgondolt döntéseket hoznunk az erdőgazdálkodás tekintetében" - mondta Tom Pugh, az egyetem munkatársa.

Mérsékelt övi fiatal fákból álló erdő a Magas-BörzsönybenForrás: WWF

Hozzátette: "az erdők szén-dioxid-elnyelő kapacitása ugyanakkor véges: az újrafásítási programok végső soron csak akkor lesznek hatékonyak, ha az emberiség folyamatosan dolgozik a károsanyag-kibocsátás csökkentésén".

(Forrás: MTI/Hszinhua)

KAPCSOLÓDÓ CIKK