Pszichózishoz vezet az erős kannabisz

marihuána, fogyasztás, spangli, joint
A man smokes a joint during a meeting in celebration of San Canuto's day on the Spanish Canary island of Fuerteventura on January 18, 2015. In Spain, Canute IV or Canute the Holy a former Danish King who became patron saint of Denmark, has seen his feast adopted as a tongue in cheek celebration for the legalization of cannabis, San Canuto's day, stemming from the Spanish colloquialism for a joint, canuto. AFP PHOTO / DESIREE MARTIN
Vágólapra másolva!
Növelheti a pszichózis kockázatát a nagyon erős kannabisz napi fogyasztása egy nemzetközi kutatás szerint.
Vágólapra másolva!

A viszonylag nagy, tizenegy központ részvételével készített tanulmány ismét bizonyította az erős kannabisz napi fogyasztása és a pszichózis kialakulása közötti kapcsolatot. A megbetegedés kockázata ötszörösére emelkedhet azokhoz képest, akik nem használnak kannabiszt - mondta Marta Di Forti, a londoni King's College munkatársa, a Lancet Psychiatry című lapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

- áll a kutatásban. 2010 májusa és 2015 áprilisa között 901 pszichózisos páciens adatait gyűjtötték össze.

A pszichózis fő jellemzője, hogy a páciens elveszíti kapcsolatát a valósággal, lehet, hogy hangokat hall vagy olyan dolgokat lát, amelyek nincsenek jelen.

A betegség különbözik attól, amit a drog befolyása alatt át lehet élni. A kontrollcsoportot 1237 fő alkotta, résztvevőinél nem diagnosztizáltak pszichózist, a tagokat mindig a központ szerinti helyi lakosságból választottak ki.

A kutatásban mások mellett londoni, cambridge-i, amszterdami, párizsi, madridi, barcelonai, bolognai, palermói központok és a brazil Ribeirao Preto-i központ vett részt. A résztvevőknél feljegyezték, milyen gyakran és milyen kannabiszt fogyasztanak. Ezután a marihuána pszichoaktív alkotóeleme, a tetrahydrocannabinol (THC) mennyiség - tíz százaléknál alacsonyabb vagy magasabb THC-tartalom - alapján két csoportok képeztek a fogyasztókból.

- fejtették ki a kutatók.

Az erős kannabisz napi fogyasztása nélkül a pszichózisos esetek aránya 12,2 százalékkal csökkenne. Amszterdamban például évente százezer főre 37,9 helyett 18,8 új eset jutna, míg Londonban ez a szám 45,7-ről 31,9-re esne vissza.

(MTI/APA)