Pszichózishoz vezet az erős kannabisz

2019.03.20. 13:26

Növelheti a pszichózis kockázatát a nagyon erős kannabisz napi fogyasztása egy nemzetközi kutatás szerint.

A viszonylag nagy, tizenegy központ részvételével készített tanulmány ismét bizonyította az erős kannabisz napi fogyasztása és a pszichózis kialakulása közötti kapcsolatot. A megbetegedés kockázata ötszörösére emelkedhet azokhoz képest, akik nem használnak kannabiszt - mondta Marta Di Forti, a londoni King's College munkatársa, a Lancet Psychiatry című lapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Olyan 18 és 64 év közötti páciensek adatait vizsgáltuk meg, akik 11 európai és brazil központban jelentkeztek kezdődő pszichózisukkal" - áll a kutatásban. 2010 májusa és 2015 áprilisa között 901 pszichózisos páciens adatait gyűjtötték össze.

A pszichózis fő jellemzője, hogy a páciens elveszíti kapcsolatát a valósággal, lehet, hogy hangokat hall vagy olyan dolgokat lát, amelyek nincsenek jelen. A betegség különbözik attól, amit a drog befolyása alatt át lehet élni. A kontrollcsoportot 1237 fő alkotta, résztvevőinél nem diagnosztizáltak pszichózist, a tagokat mindig a központ szerinti helyi lakosságból választottak ki.

A kutatásban mások mellett londoni, cambridge-i, amszterdami, párizsi, madridi, barcelonai, bolognai, palermói központok és a brazil Ribeirao Preto-i központ vett részt. A résztvevőknél feljegyezték, milyen gyakran és milyen kannabiszt fogyasztanak. Ezután a marihuána pszichoaktív alkotóeleme, a tetrahydrocannabinol (THC) mennyiség - tíz százaléknál alacsonyabb vagy magasabb THC-tartalom - alapján két csoportok képeztek a fogyasztókból.

A napi kannabiszfogyasztóknál nagyobb volt a pszichózis kockázata, mint a nem fogyasztók esetében, nagyjából 3,2-szeresére növekedett a rizikó. Ez az arány csaknem ötszörösére emelkedett a nagyon erős kannabisz napi fogyasztásával" - fejtették ki a kutatók.

Az erős kannabisz napi fogyasztása nélkül a pszichózisos esetek aránya 12,2 százalékkal csökkenne. Amszterdamban például évente százezer főre 37,9 helyett 18,8 új eset jutna, míg Londonban ez a szám 45,7-ről 31,9-re esne vissza.

(MTI/APA)