Mindent felfal: a rák, amely bekebelezte Spanyolországot

kék tarisznyarák
Több tonna rákot gyűjtenek be évente
Vágólapra másolva!
Telhetetlenek és szinte nincs ellenségük: megjelent a kék tarisznyarák Spanyolország mediterrán partjainál és a populációja exponenciálisan bővül. Az Atlanti-óceán amerikai partjainál honos ízeltlábú lassan kiszorítja az őshonos fajokat, és kényszerhelyzetbe hozta a helyi halászokat.
Vágólapra másolva!

A ballaszttartályokban utazhattak Spanyolországba

A kék tarisznyarák (Callinectes sapidus) eredetileg az Egyesült Államok keleti partján honos Massachusettstől Floridán át a Bahamákig és Mexikóig. A kutatók szerint nagy valószínűséggel a hajók ballaszttartályaiba kerülve került a Földközi-tengerbe, hogy megkezdje hódító útját.

Az Atlanti-óceán amerikai partjainál, Massachusettstől, Floridán keresztül a Bahamákig és Mexikóig honos Forrás: Wikipedia

– mondta Carmen Barberá, az Alicante Egyetem Tengeri Kutatóközpontjának kutatója, az invazív fajok szakértője. – A tény is ezt bizonyítja, hogy ezek a rákok megjelentek a spanyol partokon, Castellón és Barcelona kikötőiben.

Igen gyorsan szaporodnak

– tette hozzá Barberá. – A Földközi-tenger partjainál rengeteg vizes élőhely található, és a nőstényeknek friss és sós vízre van szükségük ahhoz, hogy be tudják fejezni a reprodukciós ciklusukat és szaporodjanak. A deltatorkolat tökéletes környezetet biztosít ahhoz, hogy a kék tarisznyarákok populációja virágozzon.

Nem menekülhetnek Forrás: Staff Sgt. Benjamin Wilson U.S. Air Force

Francesc Vidal, az Ebro Delta természetvédelmi terület igazgatója szerint a rákok ma már megjelentek a folyóvizekben, patakokban is az ország területén.

A nőstények akár nyolc millió petét is lerakhatnak, akár évi kilenc alkalommal.

A megtermékenyített peték körülbelül 30-50 napon belül fejlődnek ki. A nagy karmokkal és erős állkapoccsal rendelkező fiatal egyedek igen gyorsan nőnek és mindent elpusztítanak maguk körül, beleértve esetenként fajtársaikat is.

Kiirtotta az őshonos állatok egy részét

A rák egyetlen természetes ellenségét a polip jelenti, de csupán az óriáspolip arathat győzelmet a kék tarisznyarák halálos ollóival szemben. Az ízeltlábú ezért gombamód szaporodik és megállíthatatlanul terjed. A területen élő puhatestűeket szinte mind elpusztította. Spanyolország déli területein, Murcia sósvízű lagúnáiban a rák már kiirtotta az ott élő, őshonos állatok egy részét, és folytatja pusztító „hadjáratát".

Maryland turizmusának egyik alapja, a környék ételkülönlegessége Forrás: flickr.com

– magyarázta a szakember.
A kék tarisznyarák mindent felfal, és emiatt drasztikusan csökken a területen eddig élő rákok és kagylók száma – mondta Joan Balagué, az Ebro Delta-i Sant Carles de la Ràpita halászegyesület vezetője. – Elérkeztünk arra a pontra, amikor gyakran csak a kék tarisznyarák kerül a hálóinkba. Ez azonban sokszor megnehezíti a dolgunkat, ugyanis az ízeltlábúak elszakítják a hálóinkat, ezért mostanában inkább ketreceket használunk.

Különböző invazív fajok érkeztek az országba

Barberá és Balagué egyetértenek abban, hogy a rákok kiirtása nem jöhet szóba, és hogy a faj ellenőrzésének egyetlen módja az intenzív halászat.

– magyarázta Barberá. – A kék tarisznyarák mellett különböző fajok érkeztek a Vörös-tengerből a Szuezi-csatornán keresztül, ám egyes állatok az éghajlatváltozás miatt telepedtek át Spanyolországba a Gibraltár-szoroson át. Ennek azonban nem csak az az oka, hogy a víz hőmérséklete melegszik, hanem az is, hogy megváltoztak az áramlatok.

A világ több részén prémiumkategóriás eledel

A kék tarisznyarák a Földközi-tenger déli részén is megtalálta az új otthonát, különösen Tunézia partjainál. Az állatok először 2014-ben jelentek meg, és végzetes pusztítást végeztek a helyi fajok között, miközben tönkretették a halászhálókat.

A halászok akkor a kormányhoz fordultak segítségért, és az országban hamarosan bevezettek egy új rendszert, amely során biztosították a rákok befogásához szükséges ketreceket és támogatást adtak a fogások meghatározott értékéért cserébe.

Több tonna rákot gyűjtenek be évente Forrás: AFP/Paul J.Richards

Közben pedig elkezdték a kék tarisznyarák iránti kereslet felkutatását. Egyes fajaik ugyanis, például a Chesapeake kék tarisznyarák a világ több részén prémiumkategóriás eledel, Maryland környékén unikális ételspecialitásnak számít. A mezőgazdaság minisztérium tavaly 1 450 tonna ízeltlábút gyűjtött be, mintegy 3 millió euró, azaz körülbelül 960 millió forint értékben. A fogás nagy részét lefagyasztották és Ázsiába szállítják.

Nem tudják eldönteni, hogy átok vagy áldás

Az Ebro Delta-ban Balagué szerint naponta körülbelül egy tonna rákot fognak a halászok. Tavaly összesen 53 tonnát halásztak ki a vízből, aminek az értéke 136 ezer euró, tehát mintegy 43,5 millió forint. Idén januárban már 12 tonnányi kék tarisznyarák került a csapdáikba, ami egy hónap alatt nagyobb fogást jelent, mint a 2017-es teljes éves begyűjtés.

– mondta. – A rák egyre népszerűbbé válik, különösen a paella és más rizsételek szerelmesei körében. Ezek pedig Valencia és környékének jellegzetes specialitásait képviselik.

A rákhús több nemzet konyháján kedvelt csemege Forrás: flickr.com

A szakemberek ezért a mai napig nem tudják biztosan eldönteni, hogy a kék tarisznyarák valójában átkot vagy áldást jelent a régiónak. Ezért leginkább abból indulnak ki, hogy ha az állat ilyen mértékben elterjedt az ország vizeiben, akkor igyekeznek ezt a lehetőséget megfelelően kihasználni. Leginkább erőforrásként tekintenek rá és egy olyan, lehetséges piacként, amely nyereségessé válhat a halászat számára.