Ázsiai vadkutyák születtek a Fővárosi Állatkertben

ázsiai vadkutya kölykök születtek
Vágólapra másolva!
Három anyától tizenegy kölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben lakó ázsiai vadkutyáknál az elmúlt hónapokban. A kicsiket már a látogatók is láthatják a napokban.
Vágólapra másolva!

Anya és két lánya csaknem egy időben, néhány hét eltéréssel hozta világra kölykeit. A 8 éves, Dorkának keresztelt nőstény három kölyke februárban született. A korábbi években született kölykei közül mára kettő is elérte az ivarérett kort, ők március 8-án és 14-én hoztak világra négy-négy kölyköt.
Az összes kicsi apja a Novoszibirszki Állatkertből érkezett, Janó nevű hím.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Az újszülött vadkutyákból általában nem sokat láthat a közönség, hiszen anyjuk az első hetekre biztonságos, de kívülről nem nagyon látható búvóhelyre, az állatkertben leginkább a kifutóban található fatörzsek alá rejti a kicsinyeket. Mára azonban a kölykök gyakran előmerészkednek rejtekhelyükről, így a látogatók is láthatják őket.


Az ázsiai vadkutyákat (Cuon alpinus) vörös farkas, vörös kutya, valamint dhole, vagy dól néven is szokták emlegetni. A dhole név az India déli felében beszélt kannada nyelv szókészletéből eredhet, ennek a névnek a magyaros helyesírású alakja a dól. A faj megritkulásához a természetes élőhelyek zsugorodása mellett a vadászat is hozzájárult. Régebben főleg bundája miatt, valamint sportvadászat keretében lőtték az ázsiai vadkutyákat, sőt egyes területeken kártékony állatként tartották számon, és irtották őket. Ma már a legtöbb helyen természetvédelmi oltalom alatt állnak.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2008 óta tartanak ázsiai vadkutyákat, amelynek természetvédelmi célú szaporítását európai állatkerti tenyészprogram hangolja össze.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Az első budapesti kölykök 2009-ben születtek, és azóta ötvennél is több utód jött a világra.

Az itt született kölykök a világ számos kertjébe eljutottak, a franciaországi Thoirytól kezdve egészen a Minnesota-beli Apple Valley-ig. A budapesti vadkutyafalka a most született kölykökkel együtt 17 egyedből áll. Kifutójuk a Nagyszikla oldalában, a tigrisekkel szemben van.