Hazatért Kínába a San Diegó-i állatkert két utolsó pandája is.

A 27 éves Paj Jün (Fehér felhő) és hím kölyke, a hatéves Hsziao Livu (Kis ajándék) csütörtökön érkezett meg Szecsuán tartományba. A pandák az állatorvosi vizsgálat szerint jó egészségi állapotban vannak.

Egy hónapig karanténban lesznek

Paj Jün egyike volt az eredeti pandáknak, amelyek 1996-ban kerültek San Diegóba egy addig példa nélkül álló, sokoldalú nemzetközi fajmegőrzési program keretében. Azóta hat kölyke született, köztük Hsziao Livu. A hatéves hím apja, a 28 éves Gao Gao (Hórihorgas) már tavaly októberben visszatért szülőhazájába az amerikai állatkertből.

Paj Jünt és Hsziao Livut a csengtui óriáspanda fajmegőrző- és kutatóközpontban helyezik el. Egy hónapig karanténban tartják őket, hogy hozzászokjanak a kínai körülményekhez – mondta el a központ szóvivője.

Három amerikai városban továbbra is vannak pandák

A csengtui központban rendezett ünnepségen kitüntették a San Diegó-i állatkertet az óriáspandák védelme érdekében végzett tevékenységéért. Az állatkertben folyó, pandákkal kapcsolatos kutatómunkáról könyv is készült.

Három amerikai állatkertben azonban továbbra is láthatóak óriáspandák: a washingtoni Smithsonian Nemzeti Állatkertben, valamint az atlantai és a memphisi állatkertben.

A nemzetközileg is elismert San Diegó-i állatkert évente négymillió látogatót vonz.