Egy macska méretű aranyhalat fogtak ki a Niagara folyóból

aranyhal
Ez az aranyhal jóval nagyobb, mint az aquáriumi társai
Vágólapra másolva!
Hatalmas aranyhalat fogtak ki a napokban a New York-i Niagara folyóból. A szerencsétlen sorsú állat feltehetően egy eldobott házikedvenc lehetett, amelytől így szabadultak meg gazdái vagy egy a bizonyára igen traumás élményt élt túl, amikor lehúzták a toaletten.
Vágólapra másolva!

A hosszúsága elérte a 61 centimétert

A Buffalo Niagara Waterkeeper (BNW) civil természetvédői a napokban épp a Niagara folyó és az Erie-tó vízgyűjtőjének védelmén és helyreállításán dolgoztak, amikor a folyó Black Rock névre hallgató csatornájában egy óriási méretű aranyhalra bukkantak. A fotókat azonnal megosztották több közösségi oldalon is.

Egy átlagos méretű, akváriumi aranyhal Forrás: Flickr / cheyanne clay

A képeken Marcus Rosten, a szervezet nonprofit munkatársa két kézzel tartja a halat, egy narancssárga vízi szörnyeteg, amely a bejegyzése szerint összesen 36 centiméter hosszú.

Az eset azonban nem teljesen egyedi: 2013-ban a kaliforniai Lake Tahoe-nál hasonlóan gigantikus méretű aranyhalakra bukkantak, amelyek súlya elérte a 2 kilogrammot, hosszuk pedig a 61 centimétert.

Már 1842 óta jelen vannak a patakokban

Az aranyhal (Carassius auratus auratus) kelet-ázsiai eredetű állat és a pontyok családjához tartozik. Akváriumokban általában 3-12 centiméter hosszúságúra nőnek meg, és a New York-i Környezetvédelmi Osztály (DEC) szerint fogságban legfeljebb 15 centimétert érhetnek el.

Ez az aranyhal jóval nagyobb, mint az aquáriumi társai Forrás: Courtesy of Buffalo Niagara Waterkeeper

Ám amikor az állatok valamilyen úton-módon a patakokba vagy folyókba kerülnek, gyakran elérhetik a 31-36 centimétert.

Az első aranyhalakat 1842-ben észlelték a New York-i vízi utakon, és az Egyesült Államok Geológiai Felmérése szerint a 19. század végére több mint egy tucat más állam is jelezte az állatok megjelenését a természetes vizekben.

Napjainkban az aranyhalakra New York szinte valamennyi vízi útvonalán bukkantak már.

A halak egész évben biztonságban élnek az Erie-tó vízgyűjtőjében, ráadásul rendkívül gyorsan szaporodnak. Az a maroknyi aranyhal, amely 2012-ben került a Colorado-tóba, már csak a múlt és a számuk több ezerrel nőtt az elmúlt három évben.

Állandó fenyegetést jelentenek

Az aranyhal a természetes vizekben invazív fajnak számít, ami éles versenyt folytat az őshonos halakkal. A BNW szerint jelentősen megzavarják a sérülékeny édesvízi környezet természetes biológiai sokféleségét.

Óriás aranyhal a Lake Tahoe-nál, amit Christine Ngai kutató tart a kezében Forrás: Heather Segale

– magyarázta a szervezet szóvivője.
Ha a terület minden részét figyelembe vesszük, akkor ezek az aranyhal populációk a becslések szerint mára több tízmilliós állományt képviselnek.