A régészek a napokban bukkantak rá Lady Jane Grey gyerekkori otthonára egy park alatt. Az önfejű és hat feleséget „elfogyasztó" VIII. Henrik rokona összesen kilenc napig uralkodhatott Angliában 1553 júliusában, mielőtt Véreskezű Mária trónra kerülése érdekében fejét vetette a megbuktatott királynőnek.

Az otthon egykor igen másként nézhetett ki

A kőépület újonnan felfedezett maradványai Angliában, a Leicestershire-i Bradgate Parkban találhatók. Lady Jane Grey szülőhelyére négy évnyi kutatás után bukkantak a területen, ám a régészek és más szakemberek már több évszázada keresték azt.
A Bradgate House egy ikonikus hely, de nagyon keveset tudunk az állandó szerkezetéről és az időbeli változásokról – mondta Richard Thomas, a Leicesteri Egyetem régésze. – A bizonyítékok arra utalnak, hogy a Jane Gray egykori otthona egykor igen másként nézhetett ki, mint az, amit ma láthatunk, mert a Bradgate House idővel nagyon megváltozott.

Az 1500-as években épült otthon maradványaiForrás: Richard Thomas

Hozzátette: a figyelmet most a kőépítmények sorozatára összpontosítják, amelyek az állandó téglaépületek alapját képezik; ezután megpróbálják újrakonstruálni. A régészek azt is remélik ettől az igen fontos felfedezéstől, hogy még közelebbről megismerhetik, hogy hogyan éltek a „Tudor idők legfontosabb családjai" ebben a korszakban.

Csupán hat napig uralkodhatott

Lady Jane nemesi családba született: VII. Henrik dédunokájaként Parr Katalin (VIII. Henrik hatodik, utolsó feleségének) udvartartásába került. Istenfélő, vallásos, kifinomult és intelligens fiatal nőnek ismerték, aki azonban a való élet és a kegyetlen politikai játszmák sakktábláján találta magát. Halála előtt ugyanis VIII. Henrik őt nevezte meg az angol trón jogos örökösének, ám csakis három utóda, VI. Eduárd, Mária és Erzsébet után.

Paul Delaroche festménye Jane Grey kivégzésérőlForrás: Wikimedia Commons

A legendás angol uralkodó halálát követően a betegeskedő fia került trónra, ki azonban 15 éves korában elhunyt. Előbb azonban úgy döntött, hogy Mária és Erzsébet trónigényét érvényteleníti és Jane-t teszi meg az angol korona örökösévé. A csupán 16 éves nőt 1553. július 10-én koronázták királynővé, ám a nép hamarosan Máriát követelte és kilenc napnyi uralkodás után Jane-t száműzték a londoni Towerbe, ahol rettegve várta sorsa beteljesedését. Végül 1554. február 12-én végezték ki, felségárulás vádjával.

A területen már a jégkorban is vadásztak

Lady Jane gyermekkori otthonát, a Bradgate-házat még 1520-ban építette Thomas Gray. A kilencnapos királynő Henry Grey, Suffolk első hercege és Lady Frances Brandon harmadik gyermekeként született 1537-ben, akit kora egyik legműveltebb hölgyeként tartottak számon. Állítólag szülei terrorban tartották egész gyerekkorában.

Ezek közül néhány kőszerkezet Lady Jane Grey gyermekkori otthonához tartozikForrás: Richard Thomas

A régészek azonban nem csak arra találtak bizonyítékokat, hogy Lady Jane Grey itt töltötte a gyermekkorát. A területen a jégkorszakban (körülbelül 14 500 évvel ezelőtt) egészen biztosan vadásztak, és a mezozoikumban (körülbelül 9000-6000 éve) is a vadászat volt az itt élők legfontosabb tevékenysége. A kutatók ugyanis bizonyítékokat találtak egy vaskori településről és egy középkori vadászházról.