Nem találtak összefüggést a kávézás és a rákos megbetegedések közt

Élénkítő hatása miatt kedveljük elsősorban a teát és a kávét is
Vágólapra másolva!
A kávéfogyasztás nem befolyásolja a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát, vagyis alapvetően egy csésze fekete miatt nem emelkedik a rizikófaktor. A QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézetének legújabb tanulmánya több mint 300 000 napi kávéimádó adatait vizsgálta. Ez alapján jelentették ki, hogy a forró ital nem csökkentette és nem is növelte a rák kialakulásának kockázatát.
Vágólapra másolva!

Vegyes a tudomány álláspontja

Néhány éve nagy figyelmet keltett a Lyoni Nemzetközi Rákügynökség egyik munkacsoportjának állásfoglalása, mely a kávéfogyasztás emberi húgyhólyagrák képződésben játszott szerepe mellett foglalt állást. Más tanulmányok szerint viszont mind a tea, mind a kávéfogyasztás egyenesen csökkenti bizonyos rákféleségek kialakulásának kockázatát.

A QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet Statisztikai Genetikai Csoportja most nem kevesebb, mint 300 ezer rendszeres kávéfogyasztó adatait vizsgálva cáfolta meg az első elméletet.

A kávézás összefüggései régóta foglalkoztatják a kutatókat Forrás: pexels.com

– mondta Stuart MacGregor professzor. – Azt is tudjuk, hogy a kávé nem igazán kesernyés íze miatt csábít el bennünket, hanem egy genetikai variáns is tehet arról, hogy az emberek nagy része kávérajongó vagy sem.

Nincs valódi kapcsolat

A kutatók több oldalról vizsgálták a daganatos megbetegedések arányát és a kávéfogyasztás különböző szintjeit, ahol a genetikai hajlamot is figyelembe vették.

A kávéhoz könnyű hozzászokni, a koffein jótékonyan élénkít és felpörget, ráadásul finom is Forrás: pexels.com

– magyarázta a professzor. – A kávé bioaktív összetevők összetett keverékét tartalmazza, beleértve a koffeint és a kahweolt is, amelyekről kimutatták, hogy állatkísérletekben tumorellenes hatásokat generálnak.

Jue-Sheng Ong, a QIMR Berghofer vezető kutatója azt is elmondta, hogy a tanulmány vizsgálta az emlőrák, a petefészek, a tüdő és a prosztata rák esetleges kapcsolatát, és

a kávéfogyasztás egyik esetben sem növelte vagy csökkentette a betegség előfordulási gyakoriságát.

A kutatási eredményeket az International Journal of Epidemiology tudományos folyóiratban tették közzé.