Tudja-e, hogy miért nyalogatják a kutyák előszeretettel a gazdájukat?

2019.07.27. 19:50

Szinte minden kutyatulajdonos számára természetes, hogy a házikedvencük néha megnyalja az arcukat, a kezüket vagy lábukat. Egy kívülálló számára talán mindez kissé furcsa és természetellenesnek tűnik, ám a gazdák állítják, hogy a legkevésbé sem zavarja őket. A kutyák ugyanis megnyugtatják őket és a nyalogatást a szeretet jeleként értelmezik. De mi állhat még a jelenség mögött?

„Ha egyszer a kutyád elmondhatná, mi mindent lát, érez, hall és szagol benned, beleértve minden lelkiállapotodat, és a bajaidat, még tán a jövődet is, többé nem kellene pszichológushoz menned."
(Müller Péter)

Kölyökkori viselkedést visznek tovább

A jelenség már kölyökkorban elkezdődik. A viselkedés már néhány hetesen kialakul a kutyáknál, hiszen a szukák jelentős időt fordítanak arra, hogy a kölykeiket nyalogassák. Ez az anyai viselkedés szorosan kapcsolódik a későbbi adaptív viselkedéshez.

Azok a kölykök, akiket gyakran nyalogat kölyökkorukban az anyjuk, később sokkal alkalmazkodóbbak lesznek és kevésbé reagálnak érzékenyen a stresszre. Hogy miért? Mert ez a viselkedés jelentősen csökkenti a szervezeten belüli stresszhormonokat.

Kölyökkori tanult viselkedésről van szóForrás: pexels.com

A kutatók megfigyelték ennek az ellentétét is: amelyik kölyköt kevésbé nyalogatta az anyja, a későbbi években jóval félősebb, szorongásokkal élő felnőtté vált. Ezért szoros az összefüggés.

Amikor a kutyák a gazdáik arcát, lábát és kezét nyalogatják, akkor nagy valószínűséggel a stressz-szintjüket szeretnék hathatósan csökkenteni és ezzel segíteni nekik.

Megpróbálják csökkentei a stressz-szintünket

Általában, amikor a kutyák nyalogatják a lábunkat, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy azért ezt a testrészünket tisztítják, mert az talán piszkos. Tudományos értelemben nem is járunk nagyon messze az igazságtól. A lábunkon, a testhajlatainkban és a hónaljunkban jóval több izzadtság gyűlik össze, mint bárhol máshol a testünkön.

A stresszt próbálják meg csökkenteniForrás: pexels.com

Amikor melegünk van (mondjuk a magas hőmérséklet vagy testmozgás következtében), a testünk megpróbálja lehűteni magát. Ám akkor is izzadunk, amikor erős nyomásnak vagyunk kitéve és a szervezetünk így ad egyfajta stressz-választ.

A heves szívdobogáshoz magasabb, több testhőmérséklet is társul. Ugyanakkor a túlzott izzadás többféle egészségügyi problémára vagy betegségre is utalhat, mint például a cisztás fibrózis, a pajzsmirigy-problémák, a cukorbetegség vagy épp a rákos daganatok.

A feltétlen szeretet megnyilvánulása isForrás: pxhere.com

Elsőre talán úgy tűnik, hogy a verejték csupán sós víz keveréke, de az izzadság valójában vízből, ammóniából, nátriumból, káliumból, magnéziumból, kloridból, nikotinsavból, kreatininból, húgysavból, aszkorbinsavból, tiaminból és riboflavinból áll.

A kutyák pedig nem a sós ízekre, hanem inkább a vízre vágynak.

Az információgyűjtés fontos feladatuk

A kutyák szagérzéke hihetetlenül érzékeny és pontos. Ezzel érzékelik, észlelik és értelmezik a világot. Egy kutya átlagosan 220 millió szaglóreceptorral rendelkezik, míg az embereknek csak 5 millió van.

A kutyák között is fontos szerepe van az érintésnekForrás: pexels.com

Így képesek kiszagolni az izzadságunkban található minden egyes molekulát. Tehát valójában, amikor a kutyák a lábunkat, kezünket vagy arcunkat nyalogatják, akkor elképesztő mennyiségű információt gyűjtenek rólunk. Ebben a megközelítésben a kutyák egyfajta „felderítő magatartás" gyanánt nyalogatják a testünket.

Figyelik a hangulatunkatForrás: pexels.com

Ez az, ami miatt a kutyák gyakran már azelőtt tudják, hogy betegek vagyunk, hogy nekünk még fogalmunk sincs erről. Ám ha ennyire egyszerű a tudományos magyarázat, akkor nagy kérdés, hogy miért nyalogatják akkor is lábunkat, amikor kilépünk a zuhany alól?

Ez szintén szoros összefüggésben van a korábban említett vízigénnyel: hiszen egyértelmű, hogy amikor épp kiszálltunk a fürdőkádból, akkor még nedves a bőrünk, amit a házikedvencünk szívesen lenyalogat.

A hiperérzékeny szaglóreceptorok dolgoznak

Tudományos tény, hogy a kutyák sokféle okból nyalogathatják a lábunkat, kezünket és arcunkat.
Megpróbáltak megnyugtatni minket a stressz-szint csökkentésével, információt gyűjtenek rólunk vagy egyszerűen csak azért, mert víz van a bőrünkön.

Több oka is van a kutyapusziknakForrás: pexels.com

Egy másik, nem annyira szerető ok viszont az, hogy talán csak a legutóbb elfogyasztott étel maradékát vagy annak az illatát érzik. A kutyák hiperérzékeny szaglóreceptorai még akkor is érzik ezeket a szagokat, miután a szánkat gondosan megtöröltük és szabad szemmel már semmi sem látható ott.

Az ebek azonban még akkor is pontosan tudják, hogy mit ettünk ebédre vagy vacsorára, amikor már órák teltek el.

A pozitív reakciók miatt ismétli újra a viselkedését

Létezik azonban egy, még az eddig felsoroltaknál is ésszerűbb és szerethetőbb magyarázat. Szívesen tanítjuk ugyanis a kutyánkat az olyan, legfontosabb parancsokra, mint az ül, fekszik vagy a marad. A kérés teljesítéséért gyakran jutalmazzuk meg őket: jutalomfalattal, simogatással, oldalba veregetéssel.

A kutyák szívesen nyalogatják a lábunkat isForrás: pexels.com

Érdekes felvetés, hogy mit teszünk olyankor, amikor a kutya megnyalja az arcunkat, kezünket vagy lábunkat. A legtöbben nevetnek, mosolyognak és boldognak tűnnek. Egyáltalán nem tiltakoznak vagy szidják le az állatot. Azt azonban tudjuk, hogy a kutya úgynevezett "operáns kondicionálással" tanul. Ez azt jelenti, hogy ha egy cselekedete, megnyilvánulása vagy egy viselkedésre adott reakciója pozitív megerősítést vált ki, akkor nagyobb valószínűséggel ismétlődik meg.

Tehát amikor a kiskedvencünk nyalogat bennünket és mi közben nevetünk és mosolygunk, tehát pozitív választ adunk, akkor arra biztatjuk a kutyát, hogy ismételje meg az adott viselkedést. Mert az állat emiatt úgy érezheti és gondolhatja, hogy valójában ez az, amit szeretnénk és kérünk tőle.

Az étel illatát is érzik rajtunkForrás: suchgooddogs.com

Ez azt is magyarázza, hogy a kutyák miért nyalogatnak néhány embert gyakrabban, mint másokat. Ha valaki pozitívan reagál, akkor a kutya nagyobb valószínűséggel ismételi meg a viselkedését.

Ha azonban az ember negatívan viselkedik a nyalogatás hatására, akkor nem valószínű, hogy az eb újra megpróbálja.

A kutyanyál segíti az emberek gyógyulását

Az sem véletlen, hogy a kutyák azonnal nyalogatni kezdik a gazdáik sebeit. Néhány tanulmány azt állítja, hogy ez bizony hasznos lehet a gyógyulás szempontjából. Az Amszterdami Egyetem kutatóinak vizsgálata megállapította, hogy a kutyák nyálában olyan anyagok találhatóak, amelyek csökkentik a fertőzés esélyét.

Gyógyítanak is minketForrás: pexels.com

A lizozim enzim meggátolja a negatív hatású baktériumok elterjedését, és mások túlszaporodását a szájban; a hisztatin egy egyszerű fehérje, mely antigén szerepet tölt be, akadályozza a fertőzések kialakulását, és segíti a bőr sejtjeinek közelebb kerülését egymáshoz; és az idegnövekedési faktor, ami a felére csökkenti a sebek gyógyulási idejét.

A kutyák nyálának segítő baktériumai növelik az immunitásunkat.

Néha még az állatorvost is "megpuszilják"Forrás: Shutterstock

Az öregedés során az emberi szervezet számos jó baktériumtól szabadul meg, melyek hatására csökken a mentális és fizikai jólét – állítja Menno Oudhoff az Amszerdami Egyetem biokémikusa. – A kutyanyál segíthet ennek a pótlásában, ugyanis visszajuttatja a pozitív mikroorganizmusokat a szervezetünkbe.