Növekszik a kereskedelmi repülőgépek üvegházgáz emissziója

repülőgép
A kereskedelmi légi utak üvegházhatású gázkibocsátása gyors mértékben növekszik, 81 százaléka az utasszállító repülők emissziója.
Vágólapra másolva!
Jelentősen megnövekedett a légiközlekedés okozta széndioxid-kibocsátás mértéke a világban.
Vágólapra másolva!

Nő a légiközlekedés miatti széndioxid-kibocsátás

Öt év alatt a repülőgépek által világszerte kibocsátott szén-dioxid mennyisége egyharmadával nőtt, 2018-ban már 918 millió tonna volt - áll egy környezetvédelmi kutatásokkal foglalkozó szervezet, az International Council on Clean Transportation (ICCT) legújabb jelentésében.

A kereskedelmi légi utak üvegházhatású gázkibocsátása gyors mértékben növekszik, 81 százaléka az utasszállító repülők emissziója.


A legtöbb szén-dioxidot az Egyesült Államok légi járatai bocsátották ki, 181,9 millió tonnányit. Második helyen az országokat tekintve Kína áll (94,9 millió tonna), harmadik helyen az Egyesült Királyság 29,8 millió tonnával. Az Európai Unió országai együttesen 141,7 millió tonnányi szén-dioxidot bocsátottak ki a légkörbe a légiközlekedéssel.

A kereskedelmi légi utak üvegházhatású gázkibocsátása gyors mértékben növekszik, 81 százaléka az utasszállító repülők emissziója. Forrás: Elter Tamás

Magyarország 2018-ban 0,88 millió tonnányi szén-dioxidot bocsátott a légkörbe a repülőgépek működtetésével, ami a globális kibocsátás mértékének 0,12 százaléka.

Egy Boeing 747 "Jumbo Jet" emelkedik a magasba Heathrow betonjáról Forrás: Wikimedia Commons

Az ICCT azzal számol, hogy

a légiközlekedés világszerte évente 5 százalékkal fog növekedni.

A légitársaságok, gyártók, légikikötők 2020-tól a klímasemlegesség elérésére törekszenek világszerte, 2050-ig a szén-dioxid-kibocsátás mértékét a 2005-ös számokhoz képest felére tervezik csökkenteni.

(Forrás: mTI)