Kardszárnyú delfinek bukkantak fel Genova kikötőjében

orka
A nomád orkák hihetetlen nagy távolságokra vándorolnak
Vágólapra másolva!
December elsején ritka látványban lehetett része mindazoknak, akik az észak-olasz kikötőváros, Genova nagy tengeri terminálja, a Prá Voltri környékén tartózkodtak, mert a kikötő öblébe a Földközi-tengeren rendkívül ritkának számító kardszárnyú delfinek úsztak be.
Vágólapra másolva!

Döbbenetes látványban volt részük

Nem mindennapi kalandban volt része egy csónak utasainak, akik december elsején a genovai Prá Voltri kikötői vizein hajóztak. A csónak követlen közelében ugyanis váratlanul kardszárnyú delfinek bukkantak fel. A háromfős raj egy hímből, egy nőstényből valamint a felnőtt egyedektől kisebb borjúból állt.

Egy hím kardszárnyú delfin (a képen középen) és egy fiatal nőstény egyed a genovai kikötőben Forrás:Limet

A rendkívül ritka, közeli találkozóról néhány felvételt és egy rövid videót is sikerült készíteni a csónak látványtól megdöbbent utasainak.

A döbbenet több mint érthető, hiszen a világtenger abszolút csúcsragadozójának számító kardszárnyú delfin (Orcinus orca) extrém ritka vendégnek számít a mediterrán medencében.

Vadászó kardszárnyú delfinek (Orcinus orca). A nomádok az északi és a déli-sarki vizek között vándorolnak rendszeresen Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography

Korábbról is ismert volt néhány bizonytalan hátterű beszámoló az orkák Ligur-tengeri felbukkanásáról, de a mostani az első dokumentált megfigyelés.

Nagyon ritka vendégek a Földközi-tengeren

A kardszárnyú delfinek extrém ritka vendégek a Földközi-tengeren –erősítette meg Dr. Maddalena Jahoda, a mediterrán cetek kutatásával foglalkozó Tethys Intézet tengerbiológusa. Az orkák más fogascet fajoktól, például a palackorrú delfinektől eltérően nem számítanak rezidens fajnak a mediterrán vizeken.

Az orkák csak nagyon ritka vendégek a Földközi-tengeren Forrás: AFP/Marcel Mochet

Ritkán, és általában nyár elején néhány példányuk az Atlanti-óceánról a Gibraltári-szoroson keresztül beúszik a Földközi-tengerre, hogy elsősorban kékúszójú tonhalakra (Thunnus tynnus) vadásszanak.

Kékúszójú tonhalak a Földközi-tengerben, Málta környékén Forrás: Origo

Többnyire nem hatolnak be mélyen a mediterrán vizekre, a csak egy rövid vendégség erejéig „bekukkantó" kardszárnyú delfinek jellemzően a Földközi-tenger nyugati csücskében,

az Alborán-tengeren voltak eddig megfigyelhetők.

Amint dr. Jahoda elmondta, ezért is szokatlan hogy ebben az évszakban, és a Gibraltári-szorostól ekkora távolságra tűnjenek fel kardszárnyú delfinek.

A Gibraltári-szoros űrfotója Forrás: NASA

A Tethys Intézet tengerbiológusa aggódik amiatt, hogy az orkák az igen erős hajóforgalmat lebonyolító genovai kikötő közelében cirkálnak, mert egy hajóval való ütközés végzetes lehet az állatok számára.

A nomád orkák bármilyen tengerei állatot képesek elejteni

A megfigyelt háromfős raj egyedei bizonyos, hogy egyetlen családot alkotnak. Az úgynevezett nomád orkákra az alacsony egyedszámú, kettő-hat példányból álló csoportok, a csoporttagok közötti ritkább kommunikáció,

és a folyamatos, hatalmas távolságokat átívelő állandó vándorlás a jellemző.

Hím kardszárnyú delfin. A kardszárnyúakat életmódjuk alapján két csoportra, a területtartó rezidens, és a vándorló nomád orkákra osztják Forrás: Elter Tamás

Az ettől eltérő életmódot folytató rezidens kardszárnyú delfinek jóval népesebb, akár 30 egyedből álló csoportokba tömörülnek, és a csoporttagok közötti kommunikáció sokkal intenzívebb, mint a nomádoknál.

A kardszárnyú delfinek kisebb-nagyobb összetartó csoportokban élő szuperragadozók Forrás: AFP/Valery Hache

A rezidens orkák meghatározott területekhez ragaszkodnak, kisebb rajhalakat prédálnak,

és nem ússzák keresztül-kasul a világtengert, mint a „vérengző" nomádok, amelyek ráadásul szinte bármit elejtenek ami az útjukba kerül,

legyen az akár más delfinféle, vagy hatalmas sziláscet, de a nomádoktól még a nagy ámbráscet és a nagy fehér cápa sem érezheti biztonságban magát.

Medvefókára lecsapó kardszárnyú delfin Forrás: hemis.fr/Cordier Sylvain

A genovai kikötő vizein észlelt kardszárnyú delfinek a nomád orkák közé tartoznak, és várhatóan hamarosan elhagyják a Földközi-tengert, hogy tovább kóboroljanak az Atlanti-óceán végtelen vizein.

(Forrás: Fanpage.it, Dr. Maddalena Jahoda, Limet)