Ősi titkokról mesél a gazdagon tetovált egyiptomi múmia

2019.12.07. 09:14

Az ókori Egyiptom háromezer éves falujában élő kézművesek közössége együtt dolgozott a Királyok Völgyében. Deir el-Medina lakói azonban nem csak a sírok díszítésén fejezték ki kreativitásukat, hanem saját magukon is. Az infravörös technológia alkalmazásával az antropológusok számos tetoválást fedeztek fel hét nő korábban nem tanulmányozott, mumifikált testén. A tinta szétszóródott a testén, különféle motívumokat alkotva. A Missouri Egyetem antropológusa, Anne Austin szerint ez bizonyíték arra, hogy az ókori Egyiptomban a tetoválás gyakorlata sokkal elterjedtebb volt, mint azt gondoltuk volna.

A tetoválások szerint gyógyító lehetett

A Missouri Egyetem kutatói már 2014 óta tanulmányozzák a Deir el-Medina településről származó leleteket. Anne Austin kollégája és Cedric Gobeil megdöbbenve vettek észre néhány motívumot az egyik női múmia nyakán, amit szigorúbb vizsgálatnak vetettek alá. Amiről először azt gondolták, hogy egyszerű festék, arról kiderült, hogy tetoválás. A munkát nehezítette, hogy a mumifikált bőr az évezredek során elszíneződött és elsötétült, főleg amikor az eljáráshoz használt keverékhez mumifikáló gyantákat adnak, a tetoválások ezért idővel jóval világosabbá válhatnak. Az ilyen rejtett tetoválások azonban infravörös fényképezéssel újra láthatóvá válhatnak.

Érdekes jelekre bukkantak az antropológusokForrás: (Anne Austin/University of Missouri)

Az antropológusok ezzel az eljárással nem kevesebb, mint harminc tetoválást katalogizáltak a vizsgált múmián, a legtöbbet a nyakon, háton és a vállak mögött. Ezek leginkább szent motívumokat és jeleket ábrázoltak, például szemet, páviánokat, kobrákat, teheneket, szkarabeusz bogarakat és lótuszvirágokat. Ezekből a kutatók arra következtettek, hogy a nő gyógyító vagy valamilyen papnő lehetett.

Több okból is tetováltatták magukat

A kezdeti sikereken felbuzdulva az antropológusok tetoválásokat azonosítottak további hat múmián.
Ezeknek a tetoválásoknak az elterjedése, láthatósága és tartalma rámutat arra, hogy miként használták őket mind a vallási gyakorlatban, mind a közösségi identitás összekovácsolásához – magyarázta Austin. – Az egyik múmián található nagy számú, kiterjedt tetoválások arra engednek következtetni, hogy maguk ezek a testi jelek tették lehetővé, hogy a nő kulcsszerepet játsszon Deir el-Medina közösségében.

A modern képalkotó eljárás megmutatta az egykori tetoválásokatForrás: Anne Austin/University of Missouri

A kutatók szerint az eddig felbukkant és elemzett tetoválások arra utalnak, hogy valószínűleg még sok más ember is tetováltatta magát a településen. Ez viszont azért is jelentős következtetés, mert bár találhatunk bizonyítékokat a maradandó bőrfestés gyakorlatára az ókori Egyiptom régészeti leírásában, azok elsősorban a művészetben és a figurális ábrázolásokban lelhetők fel.

Tetovált múmiákra viszont igen ritkán bukkannak a régészek, ami arra utal, hogy talán a mai gyakorlathoz hasonlóan, nem egyetlen oka volt annak, hogy az ősi egyiptomiak tetováltatták magukat. Az antropológusok eredményeiket az American Oriental Research Schools novemberi éves találkozóján mutatták be.