Vulkánkitörés Ú-Zélandon, öt halott, rengeteg sérült - videó

Fehér-sziget, 2019. december 9.
Füstöt ereget a fehér-szigeti vulkán, miután kitört az új-zélandi Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó 2019. december 9-én. A turisták által látogatott, lakatlan szigeten több kirándu
Fehér-sziget, 2019. december 9. Füstöt ereget a fehér-szigeti vulkán, miután kitört az új-zélandi Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó 2019. december 9-én. A turisták által látogatott, lakatlan szigeten több kiránduló eltűnt és megsérült. A szigetre hét mentőhelikopter indult orvosi személyzettel. MTI/AP/New Zealand Herald/George Novak
Vágólapra másolva!
Kitört a fehér-szigeti vulkán hétfőn Új-Zélandon - közölte a szigetország katasztrófavédelmi hatósága. A sziget a turisták kedvelt célpontja, most is közel száz ember volt a környéken, eddig öt halottról számoltak be és rengetegen sérültek meg amikor a vulkán kitört - írja a The Guardian.  Az eltűntek száma kétszámjegyűre tehető. 
Vágólapra másolva!

Az Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó közepes hevességgel tört ki. A hatóság figyelmeztetést adott ki, hogy veszélyes a közvetlen közelében tartózkodni.

A helyi sajtó szerint nagyjából húszan kirándultak a vulkán lejtőin, illetve a térségében, amikor a vulkanikus aktivitás megkezdődött, ezt azonban nem erősítették meg a hatóságok. Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, száz ember volt a sziget közelében, amikor a vulkán kitört

Eddig öt halottról számoltak be a hatóságok, sokakat még keresnek.

A rendőrség nem tudta pontosan megmondani, hogy hány ember maradt a szigeten, de úgy vélik, hogy kevesebb mint ötven.

Füstöt ereget a fehér-szigeti vulkán, miután kitört az új-zélandi Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó 2019. december 9-én. Forrás: MTI/AP/New Zealand Herald/George Novak

A szigetre több mentőhelikopter indul. A dpa német hírügynökség a vulkánról élőben közvetített felvételekre hivatkozva úgy értesült, hogy

egy kisebb csoport a kitörés idején a kráterben tartózkodott.

A képsorokon több mint féltucat embert lehetett látni a kráter peremén belül, amikor a tűzhányó hirtelen kitört és a kép elsötétült.

John Tims rendőrségi parancsnok szerint továbbra sem világos, hogy pontosan hányan maradtak a szigeten vagy tűntek el - nem lehet velük felvenni a kapcsolatot -, de korábbi hírekkel ellentétben nem százan, hanem legfeljebb ötvenen voltak a tűzhányón vagy körülötte, amikor kitört.

Tims azt mondta, hogy

18 túlélőt menekítettek ki a szigetről, és többségük megsérült, egyesek komoly égési sérüléseket szenvedtek.

Mind a halottak, mind a sérültek és az eltűntek között vannak új-zélandiak és külföldiek egyaránt.

Egyesek közülük turisták, akik a világ egyik legnagyobb óceánjárójaként számon tartott Ovation of the Seas hajóval érkeztek, amelyet Royal Carribbean International vállalat működtet.

Az Aucklandtől 270 kilométerre található Fehér-sziget - maori nyelven Whaakari - tűzhányója helyi idő szerint vasárnap délután, 2.11-kor tört ki. Brad Scott vulkanológus jelentősnek minősítette a vulkánkitörést. A tűzhányó felé 3,6 kilométeres a gőz- és hamufelhő emelkedett.

A tűzhányók megfigyeléséve is foglalkozó GeoNet tudományos ügynökség egyik kameráján, amely a vulkán peremén volt elhelyezve, látszik, amint a kitörés előtti órában turisták ereszkedtek le a peremről a folyton gőzölgő, kifli alakú kráterbe. A kitörés előtt 11 perccel egy csoport - az emberek parányi pöttyöknek látszanak a hatalmas vulkánhoz képest - tartózkodott közvetlenül a kráter pereménél, és egy perccel a kitörés előtt a kijelölt turistaösvényen haladva távolodott onnan.

John Tims szerint a szigeten a helyzet még mindig "instabil", és jelen pillanatban túl veszélyes lenne a rendőrségnek vagy a mentőcsapatoknak a szigetre menniük, de mihelyt megtehetik, odamennek.

A GeoNet az ötfokozatú riasztási skálán négyes szintre emelte a veszély mértékét, majd hármasra csökkentette, mivel a tűzhányó aktivitása rövid idejű volt, és a kitörés után nem fokozódott.

Hírügynökségek szerint felvetődik a kérdés, hogy

miért tartózkodhattak turisták a tűzhányón, ha vulkanológusok a közelmúltban a vulkáni tevékenység hirtelen fokozódását észlelték.

A GeoNet már november 18-án egyesről kettesre emelte a riasztási szintet, mivel nőtt a kráterben a vulkán mélyéből feltörő kén-dioxid szintje, ráadásul az azt megelőző hetekben a vulkanikus eredetű földmozgások gyöngéről mérsékeltre erősödtek. Brad Scott felhívta a figyelmet arra, hogy a riasztási szintet gyakran megemelik, majd kitörés híján csökkentik. Korábban nem fordultak elő súlyosabb incidensek az odalátogató turistákkal.

A Fehér-sziget egy kis, vulkán által formált lakatlan sziget, amelyet gyakran látogatnak turisták kisebb csoportokban. Az egyetlen olyan új-zélandi sziget, amelyen aktív vulkán van, az ottani tűzhányók hetven százaléka ugyanis tengerfenéki.

Legutóbb 2012 végén, 2013 elején tört ki, de 2016-ban is volt egy rövidebb kitörés.

Több mint száz éve, 1914-ben történt olyan kitörés, amelynek halálos áldozatai is volta: 12 ember halt meg az ottani kénbányákban.

Ez az egyik leglátogatottabb vulkán a világon. Aktivitása ellenére turisták szabadon felkereshetik, évente nagyjából 10 ezren látogatnak oda.

A Fehér-szigetet James Cook kapitány fedezte fel 1769-ben. Nevét pedig onnan kapta, hogy a sziget felett állandóan fehér gőzös füst gomolyog.